Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Mercedes’in Elektrikli Actros’u Yollarda

Mercedes’in Elektrikli Actros’u Yollarda
05 Şubat 2019 - 16:37 'de eklendi ve 3423 kez görüntülendi.


Son üç yılda Actros serisinin çeşitli yakıt seçenekleri üzerinde projeler geliştirdikten sonra elektrikli kamyon programları üzerinde çalışmalarını tamamlayan Mercedes Benz, eActros’ları Almanya İsviçre pazarında teslim etti.

Mercedes Benz, tamamen elektrikli eActros ‘u dolu ağırlık olarak 18 ve 25 ton olmak üzere iki farklı sürümde satışa sundu. Her biri 170 beygir güç ve 485Nm tork üreten iki elektrikli motordan güç alan kamyon, 240kWs kapasitedeki iki lityum iyon batarya sayesinde 200km menzile ulaşacak.

Fren sistemine ait hava kompresörü, hidrolik direksiyon pompası, kabin klima sistemine ait kompresör ve ilgili durumlarda soğutucu gibi yardımcı bileşenler de yine elektrikle çalışıyor. Boş bataryalar filonun şarj deposundaki 20 ile 80 kW kapasiteli mobil şarj istasyonlarında 3 ile 11 saat içinde şarj edilebiliyor. Şarj standardı olarak Kombine Şarj Sistemi (CCS – Combined Charging System) kullanılıyor. İki geleneksel 12 voltluk bataryadan oluşan düşük voltajlı araç içi besleme ağı bir DC-DC dönüştürücü aracılığıyla yüksek voltajlı bataryalar üzerinden şarj ediliyor. Bu sayede, yüksek gerilim şebekesinin arızalanması veya kapatılması durumunda; ışıklar, göstergeler, frenler, havalı süspansiyon sistemleri ve kabin sistemleri gibi tüm ilgili araç işlevleri çalışmaya devam edebiliyor. Yüksek voltaj ağı düşük voltajlı bataryanın her ikisi de şarj edildiğinde aktif hale getirilebiliyor.

Aktarma sistemi, söz konusu torku her biri 11.000 Nm olacak şekilde transfer ederken ,dizel kamyonlarla boy ölçüşebilir bir sürüş performansına sahip olacak.

eActros’larını teslim alan müşteriler 12 ay süresince, sürüş koşullarında araçların günlük kullanım özelliklerini ve yakıt verimliliğini test ederek deneyimlerine dair Daimler’e geri bildirimde bulunacak. Daimler AG, proje kapsamında uzun vadede seri üretim kamyonlarla kentsel ortamlarda sıfır emisyon ve sessiz sürüş hedefliyor.

Test programına Almanya ve İsviçre’de inşaat ve hammadde sektörlerinden market zincirlerine kadar çeşitli sektörlerden 10 müşteri katılıyor. Mal dağıtımlarını karayolu üzerinden yapan bu müşteriler, eActros’lar öncesinde geleneksel dizel motorlu araçlar kullanıyordu. Teslim edilen İnovasyon Filosu’ndaki eActros’lar, müşterilerin gereksinimleri doğrultusunda soğutucu, tanker ve brandalı kasa olmak üzere farklı üst yapılar ile donatıldı. Sürücüleri özel bir eğitime tabi tutulduktan sonra kullanılmaya başlanan kamyonlar, ilerleyen dönemde ikinci bir 12 aylık test programı için farklı bir müşteri grubuna verilerek müşteri taleplerinin belirlenmesinde rol oynayacak. Mercedes-Benz tarafından toplanan veriler sonucunda 2021 yılından itibaren ağır nakliye operasyonlarında kullanılmak üzere ekonomik ve rekabetçi elektrikli kamyonların seri üretimi hedefleniyor.



SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER