Setra markası, geçmişten günümüze premium otobüs olarak hafızalrda yerini almıştır. Neu-Ulm merkezli üreticinin mevcut ürün yelpazesi, uzun mesafeler için tasarlanmış serilerle ağırlıklı olarak bu sınıfı kapsamaktadır.
Yeni Nesil Setra ComfortClass ve TopClass Otobüsler 2022 yılında 5 Yeni Ayrıntıyla Öne Çıkmıştı. Yenilikler ise iki seride de ortak olarak sunulmuştu.
Tasarımda önemli bir yenilik. Sinyal, konum göstergesi ve gündüz farı tek bir LED şerit ile sağlanmış. Bu sistem, geleneksel sinyal lambalarının yerini alarak hem görsel bütünlük sunmakta hem de parçaların stoklanmasını ve değiştirilmesini kolaylaştırmakta. Yeni farlar, teknolojik açıdan bir ileri adımı temsil ediyor.LED ışık kaynakları önceki nesle kıyasla daha fazla parlaklık ve daha hassas ışık dağılımı sağlamaktadır.
Setra TopClass dış görünümü, tanıtımının üzerinden on yıldan fazla zaman geçmesine rağmen zamansız güncel tasarım ve dengeli oranlarıyla dikkat çekmektedir. Bu nedenle, 2022 model güncellemesinde TopClass serisinin temel mimarisine hafif dokunuşlar yapılmıştı. Değişiklikler, özellikle ön duvar ve yan panellere odaklanmış idi.
Yüz gerdirme süreci, markanın belirgin imajını güçlendirmeyi amaçlamış. Ön ve yan cam altlarına yapıştırılan yeni üç boyutlu amblemler belirgin “Setra” yazısı ile vurgulanmıştı.
Arka bölümde de bu tasarım dili tutarlılıkla devam etmişti. Arka lambalara entegre edilen kavisli ışık grafiklerine sahip LED’lerin alt kısmına gizlice yerleştirilen aydınlatmalı “Setra” logosu ile adeta ”şeytan ayrıntıda gizlidir” diyordu.
Dış tasarım çözümleri, kapsamlı güvenlik teknolojileriyle tamamlanmış. Setra şehirlerarası ve turist otobüsleri, Haziran 2024’ten itibaren yürürlüğe giren AB Genel Güvenlik Yönetmeliği’ni (GSR) karşılamakla kalmıyor, birçok yönüyle de aşıyor. Tüm serilerde, Daimler’in şirket içi geliştirmesi olan ve Avrupa otobüs pazarındaki en gelişmiş sistemlerden biri kabul edilen Active Brake Assist 6 (ABA 6) acil fren yardımcısını standart olarak sunmakta.
ABA 6, aracın önündeki alanı izlemek için radar ve kamera teknolojilerini birlikte kullanır. Artık yalnızca hareket eden nesneleri değil, aynı zamanda hareketsiz yayaları ve bisikletlileri de güvenilir şekilde algılayabilmektedir. Çarpışma riski tespit edildiğinde sistem önce titreşimle uyarı veriyor, ardından gerekirse kısmi ve nihayetinde tam otomatik acil frenleme yapabiliyor. Geliştirilen sensörler sayesinde sistemin tepki süresi bir önceki nesle göre belirgin biçimde iyileştirilmiş ve yayalar ile bisikletliler için maksimum tepki hızı 50 km/s’den 60 km/s’ye çıkarılmış. Bu, özellikle şehir içinde de ciddi bir güvenlik avantajı sunar.
İkinci nesil Sideguard Assist, artık yalnızca sağ değil, sol tarafta da aktif. Radar tabanlı bu sistem, şerit değiştirirken ve dönüşlerde aracın yanındaki engelleri, yayaları ve bisikletlileri algılayarak sürücüyü uyarıyor. 40 km/s üzerindeki hızlarda şerit değiştirme asistanı olarak çalışmakta ve otobüsün her hız aralığında tehlikeli durumlara tepki verebilmektedir. Frontguard Assist, düşük hızlarda aracın önündeki kör noktada bulunan nesne ve kişileri algılayan ek bir güvenlik özelliği olarak da sunulmaktadır.
Güvenlik sistemleri, Trafik İşareti Asistanı ile tamamlanmaktadır. Bu sistem mevcut hız sınırlarını algılayarak hızın aşılması durumunda uyarı veriyor ve; böylece sadece kazalar değil, aynı zamanda trafik ihlalleri de önlenmiş oluyor. Standart donanımda ayrıca Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPM), Dikkat Asistanı uyarı monitörü ve alkolmetre bağlamak için bir arayüz yer almaktadır. Geri görüş kamerası standartken, 360° kamera sistemi kapsamlı izleme için opsiyonel olarak sunulmakta.
MirrorCam sistemi, klasik dikiz aynaları yerine tercih edilebilen modern bir çözümdür. Aracın her iki yanında yer alan aerodinamik kamera konsollarından elde edilen görüntüler, Ön cam kenar sütunlarının içine monte edilmiş 15 inçlik monitörlerde gösterilir. Isıtmalı ve daha küçük lenslere sahip kameralar kirlenmeye karşı daha az hassas olduğu belirtiliyor. Monitör parlaklıkları, yerleşik ışık sensörleriyle otomatik olarak ayarlanır. Sürücü, bu ekranlar sayesinde aracın gövde çizgisinin ötesini net şekilde görebilir. Düşük ışık koşullarında, geleneksel aynalara kıyasla daha iyi geri görüş sağlanır.
Yan ekranlarda görüntülenen kılavuz çizgiler, örneğin şerit değiştirirken veya sollama sırasında aracın uzunluğunu ve yaklaşan araçların hızını tahmin edebiliyor. Bu çizgiler, dönüş sinyali verildiğinde veya geri vitese alındığında otomatik olarak beliriyor.
Setra Motorlarda ise değişikliğe gitmedi mevcut olarak Mercedes-Benz OM 471 sıralı altı silindirli dizel motor bulunuyor. Motor 12,8 Litre standart olarak 350 kW 476 beygir, ancak 375 kW 510 beygir olarak da siparişi yine mevcut. Şanzıman ise tam otomatik GO 250–8 PowerShift. Yenilenmiş Setra yüzde 3 daha düşük yakıt tüketimi ile işletmecilere önemli katkı sağlıyor.