Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

OTONOMA TÜRK İMZASI

OTONOMA TÜRK İMZASI
09 Aralık 2020 - 18:36 'de eklendi ve 1953 kez görüntülendi.

Boğaziçi mezunu girişimci kardeşler ABD’de otonom araç şirketi kurdu.

Hedefleri en iyilerden biri olmak

Tüm dünya gözünü otonom tır ve kamyonlar konusunda Tesla’nın kurucusu Elon Musk’a çevirmişken,Meriçli kardeşler de Startup projesiyle ”biz de varız” dedi.

Türk Akademisyen girişimcilerin sayısı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artıyor.Marmara Üniversitesi’ndeki lisans eğitiminin ardından, bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans ve aynı alanda doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Çetin Meriçli, doktora sonrası çalışmalarını geçen eğitim yılına kadar ABD Carnegie Mellon Üniversitesi’nde sürdürdü.Meriçli kardeşler, kurdukları şirket ile abd’de otonom tırlar üzerine yapay zeka işi yapıyorlar.

Bilgisayar mühendisliği alanında lisansüstü eğitimlerini Boğaziçi’nde tamamladıktan sonra ABD’de otonom araçlarla ilgili araştırma-geliştirme çalışmalarına başladı. Tekin ile birlikte ABD’de Locomation şirketini kurdu. 2017’de hayata geçen bu adımla hedefleri özellikle kara taşımacılığında otonom araçlar için yazılım ve donanım hizmeti sunan lider şirketlerden biri olmaktı.Birden çok tırın birbiriyle iletişim kurduğu ve sürücüsüz bu sistem için toplamda 22 kişilik ekibi bulunuyor.

Ve Locomation Yatırım Aldı

Ticari araç sektörünü geleceği olarak görülen otonom sürüş teknolojilerine Amerika’da yaşayan iki Türk imza atıyor.Geçtiğimiz günlerde paylaşılan bilgilere göre Tekin Meriçli ve Çetin Meriçli tarafından Pittsburgh’da kurulan otonom (sürcüsüz) kamyon ve tır (çekici) girişimi Locomation, yatırım aldı.

Paylaşılan bilgilere göre Locomation, ScaleX VenturesSaaS VenturesHomebrewAV8 Ventures ve Plug & Play gibi 10’dan fazla global yatırımcının katıldığı yatırım turunu tamamladı. Locomation’ın ne kadar yatırım aldığı veya şirket değerlemesi ile ilgili bilgiler ise açıklanmadı.

2018 yılında da 5.5 milyon dolarlık yatırım alan Locomation, “Autonomous Relay Convoy” (ARCTM) teknolojisi ile konvoy halinde giden iki tırın sadece bir tanesinde sürücü olmasına ve arkadaki tırın öndekini takip etmesi ile yolculuğun tamamlanmasına olanak sağlıyor.

Locomation’da geliştirdikleri kit sayesinde, uyumlu kamyon/tır modellerine tam otonom özelliği kazandırıyorlar. Sistem, 2020 yılı itibariyle, güvenlik sebeplerinden dolayı sadece otoyollarda geçerli ve iki araçlı konvoy ile sınırlı durumda.

Locomation’un geliştirdiği teknoloji sayesinde, konvoyun arkasındaki araç, önde sürüşe liderlik eden aracı herhangi bir sürücüye ihtiyaç duymadan takip edebiliyor. Bu çözüm; düşük kar marjları ile çalışan Amerika kara taşımacılığına %50 personel maliyetinden, %8 de yakıt masraflarından tasarruf yapma imkanı sağlıyor.

Meriçli Kardeşler
“Operasyon verimliliğini arttırmak için ana ofisimizin bulunduğu Pittsburgh haricinde Kaliforniya ve Teksas gibi tır trafiğinin çok yoğun olduğu eyaletlerde de uydu ofisler açmayı planlıyoruz. Ohio eyaletinde bulunan, ülkenin en büyük araç test merkezlerinden Transportation Research Center (TRC) ile iş birliği içindeyiz. Teknolojimizi ürüne dönüştürme yolunda pek çok tır üreticisi, bileşen tedarikçisi, kurulum ve servis organizasyonları ile partnerliklerimiz olacak. Yakın zamanda ise otonomi algoritmalarımızın üzerinde çalışacağı bilgisayarlar konusunda, dünyanın en büyük GPU üreticisi NVIDIA ile partnerliğimizi yapacağız.” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER