Şimdilik ”XG + Bundan Daha İyi Olamazdı”
XF, XG ve XG+ tamamen yeniden tasarlandı. Tüm geliştirme prosedürü 7 yıl sürdü ve bir milyar Euro’yu aşan yatırım yapıldı.Yeni DAF üç farklı kabinle satışa sunulacak.Yeni XF serisinin haricinde Yeni DAF XG ve XG Plus + serisi bulunuyor.XG + serinin en büyük kabinine sahip. Yeni DAF ayrıca daha uzun yataklı bir kabin değil,aynı zamanda 20 cm daha fazla bir dingil mesafesi de sunuyor.XF’nin standart kabini öne doğru 160 milimetre uzatılmış, XG modelleri de arkaya 33 santimetre eklenmiş.Kabinlerdeki yükseklik 1.90 ile 2.22 milimetre arasındadır.
Ancak aerodinamik olarak yapılan değişiklikler römork ve dorselerde standartları nasıl etkileyecek? Bu da teknik mevzuatla kafalarda ayrı bir soru işareti.
Yeni nesil DAF XG + (plus) 2,69 uzunluğa 2.22 metre yüksekliğe 12,5 metreküp iç mekanla kabinde şöforün konforu için standartları yeniden belirliyor.Ve bugün itibari ile eski nesil olan DAF XF Super Space Cab serisinden de yüzde 14 daha fazla hacme sahip bir yenilik sunuyor.
DAF’ın yeni kabini, Avrupa birliği yasaları ile kabinlerde uzunluk yükseklik boyutlarına ilişkin yeni standartları hayata geçiren ilk marka oldu.DAF’ın tüm yeni kabin konseptlerinde üç basamak mevcut.Yeni DAF XF, 175 mm’lik bir motor tüneline sahip, XG ve XG+, 50 mm’lik bir yükselme ile neredeyse düz bir zemine sahiptir.
DAF serisinin dışı açıkça yeni, ancak kabinin içinde çok şey değişti.Tüm kabin konsepti yeni.Şöfor mahalinde isteğe bağlı bir dokunmatik ekranda sağda 10 inçlik bir dijital gösterge ekranı bulunuyor.Bununla birlikte, gösterge panelinde ayrıca hızlı kullanım için çeşitli fiziksel düğmeler bulunuyor,ancak tüm sürüş işlevleri için direksiyon simidi üzerinden de çalışma imkanı sunuyor.Ayrıca tüm yataklar kabinin büyümesi ile 2.20 cm uzunluğunda, XG ve XG+serisinde ise yataklar 80 cm genişliğinde yenilenmiş.
DAF Trucks,yeni nesil çekici-kamyonlarda aynalara Mercedes Benz Actros’dan sonra veda eden ikinci marka oldu.Artık ekranlarla desteklenen aynasız bir çözüm olasılığını da sunuyor.
Yeni DAF teknik olarak da yenilendi,aktarma organları da önemli değişikliklerden geçti.Euro 6 XF ve XG XG + serisi MX11 ve MX13 motorları, yeni silindir kafaları ve pistonlar dahil olmak üzere yenilendi.Tork gücünde 100 Nm artış sağlandı.XF serisi MX11 ve MX13 motorlarla 6 farklı şekilde 367-530 beygir arasında,XG ve XG + serisi ise yine aynı motorlar ancak 4 farklı 449-530 beygir arasında satışa sunulacak. DAF ayrıca yeni diferansiyel tahvil oranlarında değişiklik yaptı.Kamyon üreticisi, yeni aerodinamik şekillerle birlikte elde edilecek yüzde 10’luk bir yakıt tasarrufu da vaad ediyor. Bunlar sadece kabinde değil, aynı zamanda yeni serinin alt kısmında da bulunabilir. Otomobil üreticisi ayrıca DAF her 200.000 kilometre de bir veya yılda bir bakım aralıkları sunuyor.
DAF ayrıca, pilli ve hidrojenli alternatif güç aktarma organları için yeni ürün yelpazesini hazırlıyor. DAF, sunum sırasında bir hidrojen kamyonu konsepti gösterdi, ancak Ron Borsboom’a göre DAF, H2 aktarma organının bir yakıt hücresi mi yoksa hidrojenli bir dizel motor mu kullanacağından henüz emin değil.
Haber.Magazinulaşım.Com 2021 ©
Editörler; Fatih Kocaoğlu-Fırat Karadağ