Ticari araç endüstrisinde önde gelen iki şirket olan Daimler Truck AG ve Volvo Group, 2050’ye kadar stratejik olarak ortaklık kararı aldı.
Alman Mercedes-Benz’in çatı şirketi Daimler AG ve İsveçli küresel kamyon üreticisi Volvo Trucks düşük karbonlu ulaşım için işbirliği yapıyor. İki şirket, birlikte ağır hizmet kamyonları için hidrojen yakıt pili sistemi üretmek üzere bir ortaklık kurduklarını açıkladılar. Volvo Grubu ortak girişimin yarısını 650 milyon dolar karşılığında satın alacak. Daimler ise bugüne kadar geliştirdiği projeler ile çalışmaya katkı da bulunacak.
Daimler ve Volvo dikkat çeken bir işbirliğine imza attı. İkili hidrojen ile çalışan kamyon üretmek üzere anlaşmaya vardı.Yeni nesil hidrojen hücre yakıtlı ve sıfır emisyonu hedefleyen kamyon üretimi çalışmalarına başlamak amacıyla anlaşmaya varıldı.
Volvo Group ve Daimler Trucks tarafından imzalanan anlaşma da Almanya’daki Nabern’de, Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH’nin şu anki genel merkezinin yanı sıra Almanya ve Kanada’daki üretim tesislerini de içerecek. Vancouver fabrikasında ki teknolojisi de Kuzey Amerika’da kurulacak.Her iki grup, diğer tüm iş alanlarında yakıt hücresine ek olarak gelecekte yine rakip olarak kalmak istediklerini vurgulamaktadır.
Kamyondaki yakıt hücresi, havadaki oksijeni ve sıkıştırılmış hidrojeni kullanarak motora güç vermek amacıyla elektrik üretiyor. Elektrikli araçlardan alıştığımız sessizlik üretilecek olan yeni kamyonda da devam edecek. Daimler, Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH şirketi altında çalışmalarını sürdürüyor. İki otomobil üreticisi, iş birliği hakkında “Ortaklık, geliştirme maliyetlerini düşürecek ve ağır hizmet taşımacılığında yakıt pili sistemlerinin kullanılması hızlanacak.” açıklamasın da bulundu.
Geleneksel dizel yakıtlı kamyonların aksine hücre yakıtlı kamyonlarda hidrojen ve oksijen, diğer bazı kimyasallar ile karıştırılarak elektrik enerjisi elde ediliyor. Ortaya çıkan elektrik enerjisi kamyonun motoruna gerek gücü sağlıyor. Günün sonunda dışarıya egzoz dumanı ve zararlı maddelerin aksine saf su çıkıyor. Böylelikle hem çevremiz korunuyor hem de sıfır emisyon salınımı gerçekleşiyor.
Henüz ortak projenin ismi açıklanmadı. Ortak girişim hem Daimler hem de Volvo’dan farklı ve bağımsız olarak çalışmalarını sürdürecek. Proje sürdürülebilir taşımayı hem de karbon salınımını azaltmayı hedefliyor. Bu hedefler kapsamında başlangıç için önemli bir işbirliğine imza atan bu iki şirket gelecekte adından sıkça söz ettirecek gibi görünüyor
Her iki grup, diğer tüm iş alanlarında yakıt hücresine ek olarak gelecekte rakip olarak kalmak istediklerini vurguladı.Ve ayrıca ki üretici, iş birliği hakkında “Ortaklık, geliştirme maliyetlerini düşürecek ve ağır hizmet taşımacılığında yakıt pili sistemlerinin kullanılması hızlanacak.” açıklamasın bulundu.