İTÜ ARI Teknokent’de düzenlenen “Ulaştırma Platformu: Panel ve Ödül Töreni” etkinliğinde, sektörün önde gelen federasyon ve firma yöneticileri bir araya geldi. Şehirler arası ve turizm taşımacılığı,şehir içi taşımacılığa kadar sektörün önde gelen yöneticilerinin katıldığı törende ; Ulaştırmada Lider Kadınlar Zirvesi adlı panelin ardından, Ayın Kaptan Şoförü Ödülleri, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Başarılı Kurum Ödülü sahiplerini buldu.
Törene; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İETT Genel Müdür Arif Emecen, TOBB Sektör Meclisi Başkanı ve TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Başkanı Birol Özcan, TÖHOB Genel Başkanı İsmail Yüksel, TTDER Genel Başkanı Sümer Yığcı, IPRU Genel Başkanı ve Isuzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, İSAROD Genel Başkanı Hamza Öztürk, TURODER Başkanı Adnan Değirmenci, TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TOFED Başkan Yrd İrem Bayram, TOF Genel Başkan Yrd İbrahim Artırdı, TOF Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer, İstab Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Neğiş, İETT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bağış, TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, İstanbul özel halk otobüsleri şirket yönetim kurulu başkanları, Temsa Pazarlama ve Yurtdışı Satış Direktörü Kadri Özgüneş, Temsa Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Ersan, Otokar Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Isuzu Pazarlama Müdürü Şebnem Uygurtürk, Mercedes Benz Türkiye Grup İletişim Şefi Başak Demiryumruk Dikici, Ulaştırma Platformu Koordinatörleri Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk ve sektörün önde gelen yöneticileri katıldı.
Panelde “Ulaşım Sektöründe Kadının Yeri” Tartışıldı
“Ulaştırmada Lider Kadınlar Zirvesi” başlıklı, 2 oturumdan oluşan panelin açılışını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Sektörde kadının yeri, sektöre katkıları ve kadın istihdamı konularının görüşüldüğü oturumlardaki konuşmacılar sektörlerini ve iş yaşamlarını anlattı.
Mercedes-Benz Türk Pazarlama İletişimi Grup Şefi Başak Demiryumruk Dikici ; Mercedes-Benz Türk’de 14 yıldır çalıştığını belirtti. Erkek egemenliğinin hakim olduğu bir sektörde çalıştığını ancak kadınların da bu sektör ve sahada çekinmeden olaması gerektiğini söyleyen Başak Demiryumruk Dikici, “İş hayatında ve her alanda kadın yapamaz demek doğru değildir, kadın isterse daha da iyisini yapabilir. kadınlar daha detaycıdır, erkekler bizlere oranla daha teknik bakıyor. Kadınlar her zaman sektörde ve bir yerlerde var olmalı. Dünyayı değiştirecek olan erkekler değil, kadınlardır. İş aslında insanın kendisinde bitiyor. Kadınlar gelin sahaya inin diyorum” dedi.
TEMSA Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Ersan ; Ersan E ehliyetine sahip ve Temsa otobüs fabrikası içinde misafirleri ile bazı zamanlarda otobüs kullanıyor Temsa’da 12 yıldır çalıştığını belirtti. Üretim sektöründe ve fabrikada çalışmanın apayrı bir gurur olduğunu ifade eden Ebru Ersan, Temsa’nın her kademesinde kadın çalışanların olduğunu kaydetti. Kadınların her alanda çalışabildiğini ve çalışabileceğini vurgulayan Ebru Ersan, kadınların detaycı bakışının işlerin çözülmesinde çok önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Son 5 yılda Temsa’dan kadın çalışan istihdamının arttığını belirten Ersan, “Üretimden yönetime kadar her alanda kadın çalışanlarımız var” dedi.
Isuzu Pazarlama Müdürü Şebnem Uygurtürk ; Sektör ile bağı çocukluk yıllarında oynadığı oyuncaklarla başlıyor “19 yıllık profesyonel çalışma hayatımın 13 yılında ticari araç sektöründe çalıştım. Bir erkek lisesinden mezun oldum. Daha önce kamyon sektöründe çalışıyordum. Son iki yıldır otobüs sektöründe çalışıyorum. Türkiye’de kadın çalışan istihdamı yüzde 30. Bizim bu istihdamı yüzde 50’lere çıkarmamız lazım. Baktığınız zaman Avrupa’da bir sürü otobüs ve kamyon şoförü kadın çalışan var” dedi.
Best Van Yönetim Kurulu Üyesi İrem Bayram ; Doğu Anadolu’dan köklü bir otobüsçü aile’den geliyor “4 yıldır Best Van Turizm’de genel müdür olarak çalışıyorum. Erkeklerin egemen olduğu bir ortamda çalışıyorum. Kadınlar özellikle kompleks olayların içinden çok daha hızlı çıkıyor. Ben otobüse çıktığımda yolcularımızın yüzde 50’sinden fazlası kadınsa, evet biz bu işi iyi yapıyoruz diyorum. Bizim amacımız kadın yolcuyu çekebilmek. 2016 yazından bu yana bir kadın kaptanla çalışmaya başladık. Şu an aileler çocuklarını teslim ediyorlar” dedi.
İETT’den Büşra Buran ; “2010 yılında İETT Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladım. Şu an hizmet kalitesiyle ilgili çalışıyorum. 2016 yılında TÜİK’in yayınladığı verilere göre Türkiye’de kadın çalışanların oranı yüzde 30. Bir araştırmaya göre yurtdışında yönetimde kadınların olduğu şirketlerde, olmayanlara göre yüzde 7 daha fazla karlılık elde edildiği görülüyor. Ulaşım politikalarında kadınlara daha ihtiyacımız var. Çünkü girift problemleri kadınların daha hızlı çözüyor” dedi.
Çukur&Yılmaz Hukuk Bürosu’ndan Özlem Kurt Karayürek de, hukuk dünyasında kadın istihdamı ve iş hayatında kadın istihdamı üzerinde bir konuşma yaptı.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Başarılı Kurum Ödülü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne
Sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek ve firmaların, sivil toplum kuruluşlarının bu yönde projelerini, girişimlerini artırmaya yönelik olarak, Otokar öncülüğünde tüm aktif federasyonların katılımıyla başlatılan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyoruz’ mottolu projede, başarılı kurum ödülü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Kadın çalışan istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik projelerinden dolayı, başarılı kurum ödülü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn Fatma Şahin’e takdim edildi. Şahin, ödülü, TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Otokar Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Kamu Satış Müdürü Mahir Özşeker, Ulaştırma Platformu Koordinatörleri Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan’ın elinden aldı.