2002 yılında Hannover’de Neoplan, X-Liner adı ile sergilendi.Bu sergilenen otobüs Tourliner modelinin taslak çalışmasıydı ve kamuoyuna yeni nesil otobüslerin tasarımını bununla birlikte tanıtmıştı. 2003 yılında, Neoplan’ın otobüs ürün yelpazesini etkili bir şekilde genişleten Tourliner serisi adı ile Tourliner SHD ve üç dingilli versiyonunu SHD L olarak piyasaya sürüldü. Markanın öncelikli hedefi, birçok ihtiyacı karşılayabilecek, uygun fiyatlı ancak konforlu ve kullanışlı bir turist otobüsünü piyasaya sürmekti. Aynı zamanda yeniliğin Startliner, Cityliner, Skyliner ve Euroliner’ın teknik standartlarını da karşılaması gerekiyordu. Man otobüs grubunun Neoplan’ı satın almasının ardından da, Tourliner serisi 2006 yılında Türkiye pazarına sunuldu. Neoplan’ın Türkiye’de üretilmesi ile birlikte şehirler arası otobüs sektöründe ilgi ile takip edildi. 2002’den bugüne geçen yirmi yılda, üzerinde teknik olarak küçük ve büyük birçok değişiklik yapıldı.
2003 yılından bugüne toplam yaklaşık 3.850 adet Tourliner üretildi. Bu 20 yıllık başarıyı birbiri ardına kutlamak için Neoplan, Cityliner Platinum Commemorative Edition geleneğini sürdürerek Neoplan Tourliner serisinde Diamond Edition’ı piyasaya sürecek.Busworld Europe 2023’te dünya lansımanı yapılacak.
İlk Tourliner’ın görünümü Michael Streicher tarafından, iç tasarımı ise Andrea Lipp tarafından tasarlandı. Streicher, Neoplan otobüsleri için Starliner veya Cityliner’da da görülen ”Sharp Cut” tasarımı gibi benzersiz tasarım tanımlayıcıları bulma becerisiyle kısa sürede ün kazandı. Tourliner’ın önemli bir ayırt edici özelliği, otobüsün ön duvarı üzerine uzanan “optik” B sütunuydu. Ön dış göğüs de zaten moda olan farlar ortaya çıkmış, arka kısımda da o zamanlar ileriye dönük bir çözüm olarak kabul edilen LED ışıklar kullanılmıştı.
Birinci nesil Neoplan Touliner, MAN ve Neoplan tarafından ortaklaşa geliştirildi ve tedarik bileşenlerinin yaklaşık %80’ini ikinci nesil MAN Lion’s Coach ile paylaşıyor. En önemlisi, iki otobüsün gövde çerçeve tasarımının tamamen aynı olması, Neoplan Tourliner’ın siluet olarak MAN Lion’s Coach’a benzemesini sağlıyor. Yan camlar ile geriye doğru eğimli olması ve Euroliner modeliyle tutarlı, geniş alanlı kavisli tek ön cam tasarımını benimseyen ve geniş ve net bir sürüş vizyonu sağlıyor.
Tasarım ekibi Tourliner’ı,MAN Lion’s Coach’tan ayırmak ve aynı zamanda Starliner, Cityliner ve diğer serisininde stilini sürdürmek amacıyla geniş bir açıyla öne doğru eğilen bir B sütunu direğini tasarladı. Aracın ön kapısının arkasından başlayıp tavana kadar uzanarak aracın silueti ile bütünleşti. Lion’s Coach’un düz pencere çizgisiyle karşılaştırıldığında bu B sütununun eklenmesi,gövdesinin yan tarafını daha dinamik hale getirdi ve bu durum güncel olarak bugün de devam ediyor.
Birinci nesil Neoplan Tourliner’ın arka lamba tasarımı, işlevsellikten ödün vermeden maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olan yuvarlak ışık kombinasyonu şeklini benimsiyor. Üstelik aracın farları da Neoplan’ın ikonik kombinasyon tasarımını benimsiyor ve bu da onları ikinci nesil Lion’s Coach’tan ayırıyor. Söylenebilir. Neoplan Tourliner’ın doğuşu, yeni yüzyılda Neoplan otobüslerinin tasarımının temelini attı.
Tourliner modeli maliyetleri düşürürken her zaman Neoplan’dan gelen yüksek kaliteyi koruyor. Bu nedenle Tourliner modeli pazarda büyük ilgi gördü. Yaklaşık 2.500 adet birinci nesil Touliner satıldı ve bunların %70’i 12 metre uzunluğundaki iki dingilli modellerdi. Geniş bagaj bölmesi alanı, benzersiz dış tasarımı ve sürekli ve düz iç alanı, Tourliner’ı otobüs operatörleri arasında popüler bir seçim haline getiriyor.
Neoplan 2016 yılında ikinci nesil Neoplan Tourliner ile geldi ve artık yeni tourliner ile yeni bir dönem başladı. İkinci nesil tourliner aracın dış tasarımında ve yüzünde değişikliğe gidildi. Neoplan Tourliner, insanlara net kıvrımlarla derin bir izlenim vermek için “Keskin Kesim” görünüm tasarımı sundu.
Gövde yapısı açısından ikinci nesil Tourliner pek fazla değişiklik yapılmadı.Genel hatları hala Lion’s Coach ile aynı idi.Klima ünitesi de tavanın ön tarafında yer alıyor ve ön yüz hatlarıyla birleşiyor. . Ancak buna ek olarak Tourliner, pürüzsüz “melek gözü” farlar ve plaka tutucusunun üzerindeki Neoplan logo alanı gibi yeni bir görünüm ve his getiriyor; bunların tümü Tourliner’a benzersiz bir görünüm kazandırıyor.
Geniş bir açıyla öne doğru eğilen B sütunu tasarımı korundu ve daha sonraki makyajlarda sol ve sağ ayrımıyla yeni bir şekle dönüştürüldü. Yeni şekil aracın yan tarafını daha dinamik hale getiriyor ve ön koltuktaki yolculara daha benzersiz bir görüş sağlıyor. Krom dekoratif şeritler güneş ışığında göz alıcıdır ve Tourliner model isim plakasına öncülük ederek mükemmel bir genel görsel efekt yaratır.
Tourliner iç tasarımda da yeniliklere imza attı. Bagaj rafı tasarımı ayarlanarak daha fazla yükleme alanı sağlandı. Aracın iç aydınlatması tamamen LED ışık kaynakları ile değiştirilerek araca sıcak ve göz dostu bir iç görünüm ve his kazandırıldı. Ayrıca biniş kol dayama yerleri krom kaplıdır ve bagaj rafının ön ucu Tourliner isim plakası ile tasarlanmış olup araca benzersiz bir sürüş deneyimi yaşatır. Eğer bu yeterli değilse, Tourliner’ın iç mekanı da Neoplan Bireysel departmanı aracılığıyla kişiselleştirilebiliyor.
Gövde optimizasyonu sayesinde ikinci nesil Tourliner’ın hava direnci önceki nesle göre %20 azaltıldı. Ayrıca OptiView elektronik dikiz aynasının eklenmesi, aracın hava direncini azaltıp sürüş görüşünü daha iyi hale getirerek Tourliner’ın yeni dijital çağını simgeliyor.
Farklı gövde özelliklerine sahip ikinci nesil Tourliner’ın en küçük modeli 12,1 metre uzunluğunda, iki dingilli düzende ve 53 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Üç dingilli Tourliner C, 13,4 metre uzunluğunda ve 57 yolcu taşıyabiliyor. Neoplan, büyük kapasiteli taşımacılık için 13,1 metre uzunluğundaki iki dingilli Tourliner C’yi de piyasaya sürdü.Ekstra uzun dingil mesafesi benzersiz bir alan sağlıyor ve 59 yolcu alabiliyor.