Avrupa Konseyi, teknik yönetmeliğin ilk taslağını Haziran 2022’de oylamaya sunuldu,resmi teknik yönetmeliğin 2023’ün başlarında yayınlanması bekleniyor. Euro 7 standardı ayrıca fren ve lastik tozunu da kapsayacak standartların da bildirildiği bir genelge yayınladı. Yeni genelge ile otomobiller ve otobüsler 2025’den itibaren ,kamyonlar ve ticari araçlar için 2027 yani 3 yıl içinde yürürlüğe girecek.
Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’ndan Euro VII (Euro 7) emisyon standardı hakkında bir genel 99 sayfa uzunluğunda yeni öneriler ve standartlar yayınlandı! Ağır Ticari araç üreticilerine göre, AB Komisyonu’nun kamuoyuna açıkladığı standartlara dair önerilerin ek maliyetler olmadan uygulanması teknik olarak zor gözüküyor. AB Komisyonu’nun yeni EURO 7 motor değerlerinin ilk olarak 2025’ten itibaren trafiğe yeni çıkacak tescil edilmiş binek otomobiller ve otobüsleri kapsıyor. Ağır ticari araçlar için ise 2027’den itibaren geçerli olması bekleniyor.
İlk kez,emisyon standardı Euro 7 de dizel ve benzinli motorlar için aynı sınır değerleri sağlıyor. Belirlenen hedefler, nitrojen oksitlerde (NOx) Euro 6’ya kıyasla %35 ve kamyonlar ve otobüsler için Euro VI’ya kıyasla %56 azaltılması hedefleniyor. Ayrıca partikül emisyonlarında otomobil ve kamyonetler için yaklaşık %13, otobüs ve kamyonlar için ise %39 civarında bir azalma hedeflenmektedir. Bu maliyet, uzmanlar bunun ticari araç başına 2.500 ila 3.000 Euro arasında iyi bir fiyat farkı olacağını öngörüyor.Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi yeni ortaya çıktı ve birçok insan için muhtemelen bir sürpriz olacak. Euro 7 standardının bir diğer konusu ise lastik ve frenlerin aşınmasından dolayı oluşan kirlilik.
Otobüsler nereye gidiyor? Şehir içi otobüsler artık elektrikli,şehirlerarası ve seyahat otobüsleri AB ülkeleri ve aday ülkelerde henüz dönüştürülmedi, ancak ilk üreticiler şimdiden pilli-elektrikli ve hidrojenli şehirlerarası otobüslerin yakın zaman diliminde yollarda olacağınıda açıklıyor.Ancak cevap arayan soru ; Euro 7 dizel motor seçenek olmayacak mı?
Ağır hizmet araçları için CO 2 standartları da yoldayken, karayolu taşımacılığı operatörleri karbon nötrlüğüne giden yollarının çeşitli karbonsuzlaştırma seçeneklerini içerdiğini görmek istiyor. Hidrojen ve elektrik akülü ağır hizmet araçlarının yanı sıra, içten yanmalı motorun bir seçenek olarak kalması gerekiyor.
Bu nedenle IRU, Avrupa Komisyonu’nun içten yanmalı motor da dahil olmak üzere tüm teknolojilere dayalı araçlar için kirletici emisyonlarını azaltmaya yönelik çözümler önermeye devam etme çabalarını desteklemektedir.
Bununla birlikte, IRU, Euro 7 teklifindeki normların katılığının, bazı durumlarda, gerçek faydalarla tamamen orantısız olan ciddi maliyet etkileriyle birlikte, araçların tamamen yeniden yapılandırılmasını gerektirebileceğinden endişe duymaktadır.
IRU AB Direktörü Raluca Marian , “Euro 7 teklifi, kuralların katılığı, ilgili maliyetler ve ek çevresel faydalar arasında doğru dengeyi kurmazsa, üreticileri yeni teknolojiler geliştirmekten caydırabilir ve nihayetinde caydırabilir veya operatörlerin cesaretini kırabilir. onları satın almaktan. Bu, daha temiz araçların yola çıkmasına yardımcı olmayacak.”
IRU, lastiklerin ve molaların Euro 7 kuralları kapsamına alınması konusunda da temkinli davranıyor. Kirletici madde yayan tüm araç parçalarının dikkate alınmasının önemine rağmen, teklif, bir aracı Euro 7 olarak sınıflandırmada motor gibi ana bileşenler ile lastikler ve frenler gibi marjinal parçalar arasındaki etkileşim konusunda netlikten yoksundur.
“Bir nakliye operatörü bir Euro 7 aracı satın alabilir mi ve bir yıl sonra, aşınmış lastikler farklı kalitede lastiklerle değiştirildiği için araç artık Euro 7 aracı olarak kabul edilmez mi? Bu, bir aracın bazı parçalarındaki aşınma ve yıpranma nedeniyle artık bir kentsel düşük emisyon bölgesine giremeyeceği anlamına mı geliyor?” Raluca Marian’ı sorguladı.
“İşletmelerin yatırım yapmak için yasal kesinliğe ihtiyacı var. Euro 7 kurallarının bu konularda pragmatik ve net olmasını bekliyoruz” dedi.
Olumlu bir kayda göre, Euro 7, sürekli emisyon izlemeyle ilgili dijitalleşmeyi geliştirerek test prosedürlerini basitleştirir ve sürücülerin ve nakliye operatörlerinin verimliliğini artırır. Ancak bu tür bir izleme amacıyla araç içi verilere erişim hala belirsizdir ve gelecek mevzuatta açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Şu anda AB yollarında %96’dan fazlası dizel yakıtlı yaklaşık 7 milyon ağır hizmet aracı bulunmaktadır. Alternatif yakıt teknolojilerinin penetrasyonu yavaştır.
40 ton ve üzeri ağırlığa sahip otobüs ve kamyonlarla ilgili olarak, alternatif yakıtlı araçlar piyasaya yeni çıkmaya başladı. İçten yanmalı motor teknolojilerini geliştirmek için uygun çözümler bulmak, ağır hizmet filolarının karbondan arındırılmasının yanı sıra akülü elektrikli ve hidrojen hücreli araçların yavaş alımının anahtarıdır. Eurostat’ın son rakamları, toplam AB iç yük taşımacılığının dörtte üçünden fazlasının, son on yılda istikrarlı bir şekilde artan bir oran olan karayoluyla taşındığını gösteriyor.
Avrupa Komisyonu’na göre, AB’de yük taşımacılığı talebinin 2050 yılına kadar %60’tan fazla artması bekleniyor. öngörülen artışla başa çıkabilmek için, talebi karşılamak için yoldaki araç sayısı ve payının önemli düzeyde kalması gerekecektir.