Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

1000 Km Menzili ile Temsa’dan Toyota Hidrojen Yakıt Hücreli Şehirlerarası Otobüs Geliyor!

TEMSA’nın Adana’daki tesisinde üretilecek hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüsün ilk prototipinin 2024 yılında tamamlanacak.Türkiye’nin ilk şehirler arası HİDROJENLİ otobüsü iki üretici arasında yapılan anlaşma gereği geliştirilecek hidrojenli otobüs, 1.000 kilometreye kadar menzil seçeneği sunacak.otobüsün 2025 yılında seri üretime geçmesi hedefleniyor.

1000 Km Menzili ile Temsa’dan Toyota Hidrojen Yakıt Hücreli Şehirlerarası Otobüs Geliyor!
13 Eylül 2023 - 14:05 'de eklendi ve 1771 kez görüntülendi.

TEMSA ve Portekizli CaetanoBus Birlikte Üreteceği Hidrojenli Otobüs 2025’de Yollarda olacak.TEMSA’nın Adana’daki tesisinde üretilecek hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüsün ilk prototipi 2024 yılında tamamlanacak. Türkiye’nin ilk şehirler arası HİDROJENLİ otobüsü iki üretici arasında yapılan anlaşma gereği geliştirilecek hidrojenli otobüs, 1.000 kilometreye kadar menzil seçeneği sunacak.otobüsün 2025 yılında seri üretime geçmesi hedefleniyor.Toyota‘nın resmi olarak partneri olan ve fuelcell teknolojisini verdiği Portekizli üretici Caetano ile Temsa hidrojen yakıtlı şehirlerarası yolcu otobüsü geliştirmek için bir araya geldi.

CaetanoBus’un Portekiz’deki Genel Merkezi’nde bu hafta imzalanan çığır açıcı işbirliği kapsamında, halihazırda hidrojen otobüsleri geliştiren CaetanoBus ve Temsa, uzun mesafeli seyahat ve turizm ihtiyaçlarına özel bir çözüm yaratmak için bir araya geldi.

İki üretici, bu yeni hidrojenle çalışan otobüsün yüksek kalite ve konfor standartlarıyla tasarlanacağını ve aynı zamanda daha geniş otonomi seviyelerine ulaşacağını söylüyor. Araç, 350 veya 700 barda (H2 ikili sistem) yakıt ikmali yapılan hidrojenle çalışacak olup, bunun amacı, operatöre herhangi bir kısıtlama olmadan yol boyunca mevcut herhangi bir hidrojen yakıt ikmal istasyonunda aracı yeniden doldurma esnekliği sunmayı amaçlamaktadır. Üreticilere göre tek bir dolumun 1.000 km dayanması gerekiyor ve bu rakamın operasyona ve hava şartlarına bağlı olarak değişebileceği belirtildi.

Temsa ve CaetanoBus üretimde Türkiye yollarında mevcut olan Safir avrupa’da ise Temsa HD12’olarak bilinen araç baz alınarak üretilecek.Ayrıca hidrojenli otobüs üretiminde daha önce üretimini durdurduğu Temsa HD14 üç dingilli seriside bulunuyor.

Portekiz merkezli sıfır emisyonlu otobüs üreticisi CaetanoBus ile imzalanan Ortak Geliştirme Anlaşması (Joint Development Agreement) kapsamında, iki şirket hidrojen yakıtıyla çalışan bir şehirler arası otobüs geliştirecek. Anlaşma kapsamında, CaetanoBus’ın şehir içi otobüslerinde kullandığı Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisi (Hydrogen fuel cell), TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun yol otobüs tecrübesiyle birleştirilerek TEMSA HD platformuna entegre edilecek.

1.000 KİLOMETREYE KADAR MENZİL SEÇENEĞİ SUNACAK

TEMSA ve CaetanoBus Ar-Ge ekiplerinin ortak çalışması ile geliştirilecek ve TEMSA’nın Adana tesisinde üretilecek hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüsün ilk prototipinin 2024 yılında tamamlanması ve otobüsün 2025 yılında seri üretime geçerek hidrojenli otobüs pazarında yer edinmesi hedefleniyor. Söz konusu otobüsün, farklı yol ve coğrafya koşullarına göre yaklaşık 1.000 kilometrelik menzili tek depoyla kat edebilmesi planlanıyor.

Bugüne kadar 8’i elektrikli, 1’i ise hidrojenli olmak üzere 9 farklı modeli sıfır emisyonlu ürün gamına ekleyen TEMSA, bu araçla birlikte söz konusu ürün gamındaki araç sayısını 10’a çıkaracak. Ayrıca, ASELSAN ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü geliştiren TEMSA, bu projeyle birlikte, bir ilke daha imza atacak ve Türkiye’nin ilk şehirler arası hidrojenli otobüsünü Türkiye’de yollara çıkarmak için öncü bir rol üstlenmiş olacak.

İSTANBUL’DAN ADANA’YA SIFIR EMİSYONLU ULAŞIM

Geliştirilecek otobüsün, menzil sorununa çok kapsamlı bir çözüm sunacağının altını çizen Tolga Kaan Doğancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Farklı yol ve coğrafya koşullarında, otobüsümüzün menzili 1.000 kilometreyi aşabilecek. Diğer bir ifadeyle, bu otobüs, İstanbul’dan yola çıktıktan sonra, hiç yakıt almadan, Adana’ya rahatlıkla ulaşabilecek ya da Paris’ten hareket eden aracımız yine hiç durmadan Berlin’e varabilecek. Bu teknoloji, şehirler arası yolculuklarda hem yolculara hem de operatörlere yepyeni bir deneyim imkanı sunacak. TEMSA ve CaetanoBus Ar-Ge ekiplerinin ortak çalışması ile TEMSA Adana tesisinde üretilecek hidrojen yakıtlı şehirler arası otobüsün ilk prototipinin 2024 yılında tamamlanmasını ve otobüsün 2025 yılında seri üretime geçerek hidrojenli otobüs pazarında yer edinmesini bekliyoruz.” dedi

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER