Scanianın otonom sürüşleri için E4 otoyolunda sürücüsüz kamyonları test etmesine izni verildi. Scania ayrıca, testleri yıl içinde Södertälje ile Helsingborg arasındaki yolun tamamını kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyordu. İsveç Ulaştırma Ajansı tarafından Scania’ya İsveç’in Södertälje ve Jönköping arasındaki E4 otoyolunda sürücüsüz otonom test sürüşlerine izni verdi.
Scania çekiciler otonom olarak sürülecek, ancak güvenlik nedenleriyle bir sürücü tarafından da izlenecek. Testler sırasında, otonom sürüşü sağlayan sensörlerden kamyona aktarılan bilgileri doğrulamak için bir mühendis de araçlar da bulunacak.Test araçlarının Scania yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre toplam 3 araç, çıkış kapısından varış noktasına kadar otonom olarak ilerleyecek. . Araçlar karayolunda azami hız sınırı olan 80 km/s hıza hızla test yapabilecek.
İlk etapta, 2021 yılı Şubat ayında Scania’nın ana üretim merkezi Södertälje’den 70 kilometre güneyde yer alan Nyköping şehri arasındaki otoyolun bir bölümünde üç otonom kamyon çalıştırma izni alan Scania, elde ettiği başarıyla testlerin mesafesini ve parametrelerin genişlemesini sağladı. Scania otonom araçlar, Södertälje ile yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Jönköping şehri arasındaki yerel ve ulusal her türlü yolu kullanabilecek.
Testlerden toplanan verilerin Scania’nın otonom araçlarla karşılaşabilecek olası en geniş senaryo yelpazesini ele almak için geliştirilmesi planlanıyor. Böylelikle Avrupa’nın diğer bölgelerinde de daha fazla operasyona başlanması amaçlanıyor.
Scania, otonom sürüş geliştirme çalışmaları kapsamında 2017 yılında dünyanın ilk tam ölçekli otonom araç operasyonlarına Singapur limanında başlamıştı. 4 adet Scania kamyondan oluşan çalışmalarda otonom araçlarla Singapur’daki liman terminalleri arasında konteyner taşımacılığı yapıldı.
Hub2hub projesinden sorumlu olan Hans Nordin,”Scania’nın Avrupa’da bu teknolojiyi otoyolda ve yük ile test eden ilk şirket” olduğunu açıkladı.
Nordin; ”Kendi kendini sürecek özerk araçların geliştirilmesinde o kadar ilerledik bu yeni teknolojinin beş yıl içinde pazara sunulabilmesi için artık olgunlaştık. Öte yandan, iki yönlü trafiğe sahip yollarda ve kentsel ortamlarda kullanılan otonom araçların gerçeğe dönüşmesi daha uzun sürecek” dedi.