TGA serisinin ardından 2007 yılında yenilediği ve 2016 yılında da küçük dokunuşlarla geliştirilen TGX,dün akşam İspanya’nın liman kenti Bilbao’da tanıtıldı.Yeni TGX geliştirilen çekici ve kamyon ailesinin üçüncü nesili olarak yeniden yollara çıkacak.Ancak yollara çıkmadan önce bir çok ticari araç sahipleri tarafından da benzeşmeleriyle eleştiriliyor.
MAN’ın amiral gemisi TGX ilk bakışta ; LED farlar ve mat radyatör kapağı yeni ızgarası ve tamponlar trapez hava girişi ile yeni bir yüze kavuşmuş.
TGX’in yeni sürücü kabininde,dört basamaklı giriş bulunuyor.Her araçta olduğu gibi,düşük bir motor tüneli de mevcut.Yeni konforlu koltuklar, daha geniş oturma alanları, entegre bir kemer ve ısıtmalı koltuklar mevcut. Yeni direksiyon simidi yeni çok işlevli alanlar, küçük düğmeler ve büyük dijital ekran bulunuyor.
Park (imdat) freni şoför mahalinde ve vites artık direksiyon kolonunun sağındaki bir tuşla kullanılarak seçiliyor ve ayrıca araç da bir elektronik park freni de bulunuyor.Merkezi “Smart Select” döner düğmesi eklemesi.Çalışma mantığı ve minyatür dokunmatik paneliyle (örneğin rotayı yönlendirmek için harf çizebileceğiniz) Audi otomobillerde ki multimedya kontrolünü hatırlatıyor.Yeni TGX’in ayrıca, sürücü kapısında tehlike uyarı ışıkları, açılır tavan ve uzaktan motor çalıştırma için bir tuş takımı da bulunuyor, bu da dışarıda,aracın yanında dururken önemli işlevlerin çalıştırılabileceği ve kontrol edilebileceği anlamına geliyor.
XXLen büyük kabin modelinde ön camın küçültülmesi ile yeni motorlara yer açmak adına kabin 7 cm yükseltildi.
Artık yeni teknolojilerle birlikte dijitalleşen kamyon ve çekicilerde aynalar yerini kameralara bıraktı.Man ise yeni TG serisini tanıtmak için dış aynaları bu seride de devam ettirecek,ancak yeni aynalar daha ince olacak ve A sütunları ve ayna muhafazaları alanında daha iyi bir görüş açısı sağlayacak şekilde devam edeceğini açıkladı,yeni TGX yaya ve kör nokta,dönüş ve şerit takip değiştirme ve stop & go sistemlerine sahip.
Molalar sırasında sürücü konforu söz konusu olduğunda, yeni TGX katlanabilen masa döner bir yolcu koltuğuna ve torpido gözünde katlanabilir bir mini tepsiye sahiptir. Alt yatak, ayarlanabilir yatak başı ve çıtalı bir çerçeve geniş şilte mevcut. Yüksek tavanlı kabindeki orta eşya gözünde bir stor perde bulunuyor ve cam tavan kapağının altındaki alanı kısıtlamıyor.
TG serisi ile 12,8 – 12,6 – 12,4 ve 10,5 litrelik 360 ila 540 beygire kadar güç sunan sıralı 6 silindirli common rail motorları,güncellemesi ile Man sıralı altı silindirli D15 (9.0 litre), D22 (12.4 litre ) ve D22 (12.4 litre) D38 (15.2 litre hacmi) bununla birlikte, euro 6d emisyon standardına geçiş ve yeni kabinlerin daha iyi aerodinamiği ile daha da maliyetsiz ve güçlü motorlar,şanzıman ve yazılım bileşenleri sunduğunu,bu seçeneklerin Euro-6 normları ile yüzde sekiz daha az yakıt avantajı olduğunu belirtiyor.
Man üçüncü nesili ile araç da bulunan birçok uygulamayı dijitalleştirmeyi amaçlamış,sahip olma ve kullanım maliyetlerinin yanı sıra bu makyajla birlikte ortağı Scania’dan da izler taşımış.Led farlar,Lion’s coach otobüs,hatta volkswagen T5 Caravelle ve Scania S ve R serisinde mevcut. Yeni bir tazeleme de neredeyse Actros ve Kamaz çizgileri mevcut.
Tampon ve yan kapıların alt çizgileri ; Mercedes Benz ile Rusya’da üretim yapan Kamaz’ın,Actros serisini kopyalaması,Actros’u kopyalayan Kamaz’ı ise MAN TGX mühendisleri nispi olarak kopyalamış durumda.Dışarda belirgin bir değişilik ise şoför ve yolcu mahalinin arkasında ki yeni nesil Scania’dan gelen camlar.20 yılın özeti kısaca biraz dijitalleşme ve yeni bir gösterge ekranı bir kaç parça değişiklik olmuş.