Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

MAN O Otobüs Fabrikasını Kapattı

MAN O Otobüs Fabrikasını Kapattı
02 Nisan 2021 - 19:36 'de eklendi ve 3820 kez görüntülendi.

Polonya mı ? Türkiye mi ?

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, otobüs ve kamyon grubunda üretim yaptığı MAN’ın Avusturya’nın Steyr ve Almanya’nın Plauen kentlerindeki fabrikaların kapatılması kararı ile gözler Türkiye’ye çevrilmişti.Anacak politik kararları ile birlikte Kamyon ve otomobil fabrikasının Türkiye’ye yatırımından vazgeçilmişti.Man Kamyon fabrikasını Polonya’ya taşımıştı.(Haberi buradan tıklayarak okuyabilirsiniz ) Şimdi ise kapanan Plauen fabrikasıyla gündemde.


MAN‘ın Türkiye’deki tarihi 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor.1874’de Almanya eski Man grubundan, lokomotif ve yük vagonları Türkiye’ye ithal edilmişti.Manaş,MAN Türkiye A.Ş. 1966’da faaliyete geçen Man’ın Almanya dışındaki ilk üretim tesisiydi. Ankara’da MAN grubu Neoplan markası dahil Ankara’da şehir içi ve şehirlerarası otobüsleri toplam da 317.000 metrekare alanda üretiyor

Almanya Fabrika Artık Kapandı

Almanya Plauen’deki Otobüs Modikasyon Merkezinin satışı ile tüm otobüs üretimi Türkiye’de mi yapılacak ? Alman kamyon ve otobüs üreticisi 1 Nisan 2021 itibariyle MAN’ın Almanya’daki otobüs tarihi resmen sona erdi.

MAN kapanan fabrikaya geçtiğimiz yıllarda 19 milyon Euro civarında yatırım yapmıştı. Almanya’nın Plauen kentinde bulunan ve 1 nisan itibari ile ismi tanıdık olan Binz GmbH & Co. KG ,karoser imalatçısı ve özel araç üreticisidir.Ambulanslar ,itfaiye araçları, polis arabaları ve diğer acil servis araçlarının yanı sıra yine modifiye edilmiş askeri araçlar ve özel otomobilleri tasarlayan firma tarafından fabrika dün devr alındı.

Magazinulaşım Avrupa editörlerine gelen bilgiler arasında taşınma operasyonunun ve kararını en önemli nedenlerinden birisi ise Almanya’daki işçilik maliyetleri. Buna göre Almanya’da otobüs üretimi gibi sektörlerde çalışan kalifiye işçilerin saat ücretleri 37-40 Euro seviyesinde ve bu rakamın Türkiye’de ise 6-8 Euro arasında olduğu belirtiliyor.Tesise geçtiğimiz yıllarda yapılan 19 milyon Euro’luk yatırımla teknolojik altyapısı en üst seviyeye taşınmıştı.

Taşınacak mı? Yoksa Politik mi Davranacak ?


MAN, ticari araç üreticisi olarak 2030 yılına kadar akıllı ve sürdürülebilir taşımacılık çözümleri sunan lider bir üretici pozisyonuna gelmek istiyor.Plauen tesisinin bitiminden sonra Ankara, yani Türkiye’ye taşınması anlamına mı geliyor şimdilik muallak da.Geçtiğimiz günlerde Polonya örneği yaşanılmıştı.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER