Otobüs İşletmeleri Akaryakıt Zamları Karşısında Çaresiz. Akaryakıta gelen son zamlar, şehirler arası otobüs firmalarını da etkilemeye devam ediyor. Karayolu taşımacılığı sektörü zor günler geçiriyor. Firmalar “Son gelen zamlarla birlikte maliyetler durma noktasına getirdi. Özellikle sektörümüzde KDV indiriminin yapılması elzemdir” dedi.
İki yıldır ekonomik olarak,verimli çalışmanın ötesinde maliyetlerle baş edemeyen sektörlerin arasında yer alan şehirler arası ve şehir içi otobüs işletmecileri, akaryakıt fiyatlarına son 1 yılda gelen yüzde 134’lük zammın ardından ”çaresiz kaldık” dedi. “Hizmetlerin aksamaması adına yeni zamlı tarifeye ihtiyaç var. Her seferinde her otobüs 6-7 Bin TL zararla çalışıyor. Özellikle akaryakıt fiyatlarında ve devletin ilgili bakanlıklarında kamu hizmeti yaptığımız için için acil çözüm bekliyoruz.” dedi.
Döviz kurunun artışıyla birlikte birçok üründe olduğu gibi yüksek zam oranlarıyla satılmaya başlanan akaryakıt fiyatlarının doğrudan etkilediği ilk ulaşım sektörü oldu ve sektör durma noktasına geldi. Son 1 yılda motorinin litre fiyatı 6,59 TL’den 15,40 TL’ye yükseldi.Ve böylece motorin zamlarında 1 yıllık artış oranı yüzde 134 oldu.
Akaryakıt giderleri başta olmak üzere,köprü ve otoyol giderleri ile diğer sabit gider olan araçların bakım giderleri, vergi, sigorta ve personel giderleri artmış durumda. Otobüs portföyünde bulunan sabit yolcularında mevcut şartlar da geliri az olduğu için firmalar bilet fiyatlarına yeterince yansıtamıyor.Son 3 ay da akaryakıt giderleri 6 küsur liradan dün gece gelen zamla birlikte litrede 10 liralık bir artış oldu.Otobüs firmaları ise biletlere yapmış olduğu zam oranı ise yüzde 20 ile yüzde 30 arasında. Giderleri yüzde 300 civarında artarken, bilet fiyatları en fazla yüzde 30 zamlanmış durumda. Durum böyle olunca günlük ortalama sefer sayılarında düşüşler olabilir.