Karayolu taşıma yönetmeliği’nde değişiklik yürürlüğe girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, taşımacılık faaliyetinde bulunanlara verilen yetki belgesi alma şartlarında değişikliğe gidildi.Şehirler arası tarifeli ya da tarifesiz sefer yapanlara D1 ve D2 belgesi almak için özmal otobüs zorunluluğu getirildi.
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Otobüsle yurt içi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen D türü yetki belgesi için de değişiklik yapılırken, buna göre, D1 yetki belgesi başvurularında en az otobüs cinsi özmal taşıtlarla toplam 150 adet koltuk kapasitesine sahip olunması gerekecek. D2 yetki belgesinde de otobüs cinsi özmal taşıtlarla toplam 75 koltuk kapasitesi şartı aranacak.
Şehirler arası otobüslerin çalışma süresi 10 yaşından 12 yaşa çıkarıldı. D1,D2 ve belgeli firmaların otobüslerı için 12 yaştan büyük olmama şartı getirildi.
B1, B2, D1 ve D2 yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilecek otomobil cinsi 1.900 cm3 silindir hacminden büyük olması faaliyet süresince 6 yaşından büyük olmaması ve yine belge de kayıtlı özmal olarak kaydedilen bu araçların otobüs sayısının yarısından fazla olmaması ile araç sayısının 10 adedi geçmeme şartı getirildi.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği 40 Maddesi’nde belirtilen işletmelerin yükümlülükler kapsamında ihtar ve uyarı cezalarının kaldırıldı.
B1 ve D1 yetki belgesi sahipleri, mevcut hatları için belirlenmiş güzergahların dışına çıkmamak şartıyla,şehir içinde 22:01 ile 04:59 saatleri dışında yolcu taşıyamaz hükmü de kaldırılmıştır.
Yönetmeliğin sözleşme fazlası olan taşıtlara ilişkin hükümleri içeren maddesinde de değişikliğe gidildi. Kamu kurumu haricindekilere hizmet vermek üzere yolcu taşımacılığı için A1 yetki belgesi alanların, yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıtlı taşıtlarının yaş ve cins kriterlerine uyması için tanınan süre 31 Aralık 2021’e kadar uzatıldı. Söz konusu düzenleme için 30 Haziran 2021’e kadar süre tanınıyordu.