Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Otobüs Sektörü Yetki Belgelerini Değerlendirdi

Otobüs Sektörü Yetki Belgelerini Değerlendirdi
17 Ocak 2020 - 17:01 'de eklendi ve 3908 kez görüntülendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin 10 Ocak tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, birçok değişiklik yer alırken bunların en dikkat çekeni ise yetki belgelerine yapılan zamlardı. Yapılan değişikliklerde,otobüs firmalarının yolcu taşıması için gerekli olan B1, B2, D1 ve D2 belgelerine ciddi zamlar yapıldı. D1 belgesi, 30 bin liradan 200 bin liraya çıktı.B1 Belgesinin fiyatı ise 60 bin liradan 250 bin liraya çıkartıldı.

ÖZKAYMAK: HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Özkaymak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Özkaymak ; Belge fiyatları arttığı için 5 yılda bir yenilemelerde yenileme fiyatlarınında matrahı artmış oldu. Burda belge yenileme matrahının yeni belge alım fiyatı değil eski belge fiyatı üzerinden her yılın yeniden değerleme oranı artışı üzerinden %5 olarak hesaplanırsa daha adil ve adaletli olacağı kanaatindeyim.

Yeni düzenlemenin haksız rekabetin önüne geçeceğini dile getiren Özkaymak, düzenlemenin daha önce yapılması gerektiğini , “Otobüs firması kurmak için 4925 numaralı Karayolu Taşıma Kanunu’nda 150 koltuk kapasitede olması şartı koşuluyor. 150 koltuk demek 3 otobüs olması anlamına geliyor. Yani her 3-4 otobüsü olan kişi veya kişiler yolcu taşıma firması kurabiliyorlar. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki birçok ilde otobüs firmalarının ortakları ayrılarak kendi firmalarını kurdular. Böylece bu sektörde haksız rekabetin hızı daha da arttı. Yeni düzenlemeyle artık firma kurmak zorlaşacak. Bu düzenlemenin 2009 yılında gelmesi gerekiyordu” dedi.

Talip KIRANŞAL ; DEZAVANTAJI VAR

”Sektörde şu an faaliyet gösteren firmalar için de dezavantajlı bir durum var.Ulaştırmanın olur olmaz bazı sebeplerle mevcut firmaları ihtar cezalarına boğup olayı belge iptaline kadar götürme ihtimali her zaman mevcut. Böyle bir durumda firma mahkeme yoluna gitse bile, süreç uzun sürdüğü için, yeni belge almak durumunda.

Mevcut belge sahibi firmaların ise, her beş yılda bir belge yenileme için, belge ücretinin %15 ini ödemeleri gerekiyor. Eski hesapla 30.000 TL lik belge için yenileme ücreti 4.500 TL idi. Şimdi aynı belge oldu 200.000 TL, yenileme ücreti 30.0000 TL. Yani, bakanlık her beş yılda bir, mevcut firmalara (eski fiyatlarla) yeni belge veriyormuş gibi ücret alacak.
Özetle, bu hamle sektöre hiç bir şey kazandırmaz. Haksız rekabet azalmaz aksine artar. Olan da mevcut firmalara olur. Herkesin cebinden rekabette kaybedeceğinin fazlası çıkar. Tek kazanan da ulaştırma bakanlığı olur.”dedi

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER