Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Karsan’dan Yeni Montaj e-Ata

Karsan’dan Yeni Montaj e-Ata
25 Eylül 2021 - 20:17 'de eklendi ve 1203 kez görüntülendi.

Montaj üretimi yapan Karsan otobüs grubu haklarını devr aldığı Sileo’yu üretecek. Karsan’dan Yine montaj otobüs.Geçtiğimiz son 10 yılda İtalyan Breda montajı yapan Karsan bu yıldan itibaren yerli Sileo’nun montajını yapacak.2017 Yılında Karsan Bozankaya arasında yapılan anlaşmanın ardından,2020 Haziran ayında rekabet Kurulu’nun birleşme ve devralmalar hakkındaki kararları ile Rekabet Kurumunun sitesinden yayımlanmış ve yerli elektrikli otobüs projesi olan Bozankaya Sileo’nun Karsan’a devrini onaylamıştı.

Bozankaya’nın ürün gamında yer alan elektrikli otobüslere ilişkin teknoloji ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının Karsan’a devredilmesi işlemine Rekabet Kurulundan izin çıktı.Karsan 900 Adet elektrikli otobüs üretecek.Geçtiğimiz ay 18 metre sınıfındaki e-ATA için 56 adetlik bir anlaşma imzalandı. Bu otobüsler 2022 itibariyle Romanya’nın iki farklı şehrine teslim edilecek.

Karsan Bozankaya’dan aldığı Sileo serisi otobüsün adı ise “eAta” oldu. Bozankaya Sileo’nun yapısına sahip olsa da; Karsan dış tasarım dışında e-ATA’nın Sileo ile hiçbir ilgisi olmadığını belirtiyor (ancak bu böyle değil hazır bir tasarım).Tekink olarak piller,takip ünitesi sistemi, şarj altyapısı, sürücü kokpit alanı, küme, fren sistemi, kompresör sistemi, uzaktan kumanda altyapısı, yolcu koltuk yerleşimleri, klima ve ısıtma sistemi gibi tüm donanım,yazılım elektrik ve elektronik altyapısı, tüm ayrıntılarr tamamen Karsan Ar-Ge ekibi tarafından tasarlandı ve geliştirildiği vurgulandı.

Karsan e-ATA Pil Kapasitesi

Otobüs üreticisi, Karsan e-ATA yolcu kapasitesi ile ilgili olarak 10 metre ile 90, 12 metre ile 100’ün üzerinde ve 18 metre ile 150’den fazla yolcu taşıyabileceğini belirtti.Tercih edilen pil paketine bağlı olarak. Tekerlekler üzerinde konumlandırılan elektrikli hub motor teknolojisi ile e-ATA geniş, ferah ve ergonomik bir iç mekan sunarak sürüş deneyimini daha verimli hale getiriyor.VDV uyumlu sürücü mahali (VDV Şöfor Mahali’nde ise ana üreticilerden alıntılar bulunuyor.), aracın en ince ayrıntısına kadar kontrol edilmesini dijital ekrandan sağlıyor.Ayna yerine kameraların tercih edildiği ”e Ata”, çarpışma ve şeritten ayrılma uyarısı gibi güvenlik sistemleri sürücü ve yolcuların güvenli seyahatini garanti ederken. e-ATA, ISO 26262 Fonksiyonel Güvenlik standardına uygun elektrik ve elektronik altyapısı sayesinde yüksek güvenlik sunuyor.

Dingil poyralarına entegre edilmiş elektrik motorları, 250 kW ve 22.000 Nm’ye kadar 10 ve 12 metrelik uzunluklarıyla ve 18 metrelik 500 kW’a kadar çıkışa sahip uzun körüklü e-ATA ailesinin 3 serisi bulunuyor. Her üç modelin de en yüksek hızı 80 km’dir.

Güçlü bataryaları sayesinde e-ATA 12 metrelik modelinde araç doluyken, gerçek otobüs rotasında dur-kalk ve yaz koşulunda klima açıkken tek şarjla 450 kilometreye kadar çalışma imkânı sağlıyor. Kablolu bağlantı ile 150 kW’a kadar şarj gücüne sahip olan e-ATA, tercih edilen batarya paketine göre 1 ile 4 saat arasında şarj edilebiliyor. Böylece, aracın gün içinde tekrar şarj edilmesine gerek kalmadan tüm gün kullanılmasına olanak sağlıyor. e-ATA’da kablolu şarjın yanı sıra duraklarda şoförün araçtan inmeden şarj etmesine imkan sağlayan yüksek güçlü hızlı şarj opsiyonu da sunuluyor.


SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER