Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Elektrikli Otobüsler Türkiye ve Avrupa Pazarı 2024

Elektrikli Otobüsler Türkiye ve Avrupa Pazarı 2024
04 Temmuz 2024 - 12:32 'de eklendi ve 1522 kez görüntülendi.

Elektrikli otobüs pazarı, tahrik tipi, uzunluk, menzil, pil kapasitesi, güç çıkışı ve bölge bazında bölümlere ayrılmış. Tahrik tipine göre pazar, akülü elektrikli araç, plug-in hibrit elektrikli araç ve yakıt hücreli elektrikli araç olarak bölümlere ayrılmıştır. Ayrıca, uzunluğa göre, pazar 6-14 metre ve 14 metrenin üzerinde olarak minibüs ve otobüs olarak ikiye ayrılmış. Menzile göre, pazar 240 ile 400 km ve üzerinde olarak sınıflandırılıyor. Ayrıca pazar, pil kapasitesi bazında 50 kWh’den az, 50-250 kWh ve 250 kWh’nin üzerinde olarak bölümlere ayrılmış. Güç çıkışı ile pazar, 250kW’a kadar ve 250 kW’ın üzerinde de olacak şekilde ikiye ayrılıyor.

Elektrikli Otobüsler Türkiye ve Avrupa Pazarı 2024


Türkiye de son üç yılda gündeme gelen,ve dünya çapında sıfır emisyonlu şehirler ve ulaşım ile gündemde olan elektrikli otobüs pazarını sizler için araştırdık.Ancak Türkiye pazarında ise elektrikli otobüs pazarı ise yüzde 1 oranlarını da yakalamış değil.Ancak Avrupa pazarında payları yüzde 6’yı buluyor ve mevcut pazar Çin ve Türkiye üretimi otobüslere daha fazla ilgi gösteriyor.

Türk otobüs üreticileri sürdürülebilir ve çevreci ulaşım çözümleri konusunda Avrupa’daki yükselişini sürdürüyor. 60’ın üzerinde ülke yollarında hemen hemen Türk markaları görülüyor.

Türkiye’nin elektrikli otobüs üretebilme potansiyeline sahip altyapısı ile Bozankaya, Temsa, Karsan, Otokar, BMC ve Anadolu Isuzu ve son olarak e-bus pazarına Güleryüz’ün de girmesi ile 9 otobüs üreticisi bu üreticilerin yanı sıra butik veya tali ürün olarak da Bursa’da üretim yapan İlesbus ve Erduman Otomotiv’de bulunuyor. Üreticilerin büyük kapasite oranlarının yanında satış adetlerinde tam kapasite çalışabildiği ve üretim yapabildikleri de son 2 yılda yüksek artış kaydedilmekte.


Elektrikli Türk Otobüsleri

2023 sonu İtibari ile Türk üreticilerin üretip ve geliştirdiği, Avrupa‘ya ihrac ettiği faal ve siparişe hâli hazırda bulunan 21 elektrikli otobüs ve midibüs, minibüs çeşitleri bulunuyor. Ayrıca otobüsler 2 adet Avrupa yolları için yeni orta mesafe ve 1 adet yeni şehirlerarası sınıfta Amerika pazarı için üretilmiştir.

Anadolu Isuzu NovoCiti Volt
Anadolu Isuzu CitiVolt 
Anadolu Isuzu NovoVolt

Bozankaya Sileo E
Bozankaya Trambus

Bmc PROCİTY+ 12M EV
Bmc NEOCİTY EV

Güleryüz EV ECOLİNE
Güleryüz EV DD PANORA


HABAŞ Alfa City E
HABAŞ Alfa Lux E
HABAŞ Comfort City E

Karsan e-ATA
Karsan e-ATAK
Karsan e-JEST

Otokar e-KENT
Otokar e-TERRİTO (orta mesafe)
Otokrar e-CENTRO

Temsa MD9 electriCITY
Temsa LD SB E (orta mesafe)

Temsa TS45E
(Şehirlerarası)

Otobüsler AB toplu taşıma Yolculuğunun yarısından fazlasını oluşturuyor 

Avrupa’da ise faaliyet gösteren 71 otobüs üretim, montaj ve karoser fabrikasının bulunuyor ve geçen yıl 800 milyon euro değerinde 18.000’den fazla da otobüs ihraç edildi.

AB içindeki tüm şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığının %55,7’si yani 32 milyardan fazlası otobüsle yapılıyor. Bugün Avrupa Birliği’nde iki sınıfda (M2 ; 5 ton altı midibüs ve minibüs ve ; M3 5 ton üstü midibüs ve otobüs) şehir ve şehirler arası, turistik ve kısa mesafe taşımacılığında 714.000 adet araç faal ve bu iki sınıf da araçların Avrupa’nın filo yaş ortalaması ise 12.7 olarak kayıtlara geçti.

Şirketler elektrikli grupta Türkiye üretimi otobüs ve özellikle midibus sınıfını tercih ediyor. Karsan ve Anadolu Isuzu bu sınıfta pazara öncülük ediyor. Karsan e-ATAK 2022 yılında minibüs sınıfında 113 adet ihracatı ile Avrupa’da sınıfının en çok satılan aracı oldu. Böylece, 2021’de yüzde 30 pay ile elektrikli midibüs pazarının lideri olan e-ATAK, 2022 yılında da pazar payını yüzde 40’a yükselterek ikinci kez üst üste Avrupa’da segment lideri oldu.

AB otobüs filosunun %1,4’ünü oluşturuyor

Avrupa birliği ülkelerindeki şehir içi toplu taşımacılık yapan otobüs işletmecileri 2022 yılında toplam 3.505 adet elektrikli otobüs satın aldı.

Avrupa birliğinde şehir içinde dizel otobüslerin kısmen yasaklanması ile birlikte ihaleler, siparişler ve satışlar da Avrupa da adeta satışlar zirve yaptı. Geçtiğimiz yıl Avrupa otobüs satışlarının yüzde 67,3’ünü dizel otobüsler, yüzde 12,7’sini akülü otobüsler, yüzde 8,1’ini hibritler ve yüzde 11,9’unu ise alternatif yakıtlı araçlar oluşturdu. Tamamen elektrikli otobüsler AB otobüs filosunun %1,4’ünü oluşturuyor; bu da Avrupa kıtasında da yaklaşık 10.000 çalışan otobüsün olduğu anlamına geliyor.

E-Otobüslerde Dünya Pazarında Artış

Dünya elektrikli otobüs pazarı büyüklüğü 2021’de 35,3 milyar dolar değerindeydi ve 2022’den 2031’e kadar %29,5’lik bir büyüyerek 2031 yılına kadar 439,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İlk 10’da Global üreticiler bulunuyor.


Anhui Ankai Otomobil Co, Ltd
CAF, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles
SA, Zhongtog Otobüs Holding
VDL Groep BV
AB Volvo
YUTONG
Daimler AG
Proterra Fuar Teknolojileri
NFI Grup A.Ş.
BYD Bus Ltd

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER