Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Troleybüs Metrobüs Hattı İçin Uygun Değil

Troleybüs Metrobüs Hattı İçin Uygun Değil
15 Ekim 2020 - 5:30 'de eklendi ve 1468 kez görüntülendi.

Metrobüs ile alakalı İBB Trafik Komisyon Dairesi üyesi DR Suat SARI’nın, yaklaşık 7 yıl önce gündeme gelen troleybüs ile metrobüs hattının güçlendirilmesine dair projeyi tekrar gündeme taşıdı.
Şehir içi ulaşımda sürdürülebilir ve çevreci ulaşımın geliştirilmesi için mevcut ab kanunları ile elektrikli otobüslere olan talep artmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda metrobüs sisteminin elektrifikasyonu ve ya elektrikli otobüslerin devreye alınması ile yakıt maliyetlerinin, emisyon değerlerinin ve çevreye olan olumsuz etkileri şüphesiz azaltılabilecektir.

20 yıllık zaman dilimi üzerinden yapılan fayda maliyet analizine göre, Metrobüs’ün faydaları maliyetinden ağır basmaktadır Metrobüs’ün getirilerinin geçtiğimiz yıl kazancı 900 milyon Türk Lirası civarında günlük cirosu  450 bin dolar yıllık bazda ise toplam ciro yaklaşık 170 milyon dolar.  Buna göre, İstanbul Metrobüs hattının yapım ve işletmesi neticesinde elde edilen faydalar maliyetini geçmektedir ve proje bugün dünyada 3’ncü en iyi bir kamu yatırımı olarak değerlendirilmektedir. 

METROBÜS TROLEYBÜS SİSTEMİ

Son 15 yılda Avrupa’da ve bazı  ülkelerde maliyetler sebebi ile kullanımdan kaldırıldı buna bir çok ülke arasında İsviçre’yi örnek verebiliriz.İngiltere’de ise bazı şehirlerde projeler ise başlamadan bitti.Bugün bir troleybüsün alım maliyeti 500-600 bin euro civarlarında buna diğer ekipmanların fiyatları dahil değil.Maliyeti otobüs yatırımından yüzde 30 gibi yüksek rakamlara sahip.Mevcut 50 km’lik hat güzergahında engebeli bir araziye sahip olması ayrıca riski barındırıyor ve tek şerit kilometre için kablo milyon lira yatırım gerektiriyor.Elektrik verebilmek icin, hat boyunca ayrıca özel elektrik istasyonları kurulması ile tüm sistemler alt yapi ciddi maliyetlere sahip.Metrobüs hattının başlangıç noktası hava şartları açısından da kış aylarında fırtına ve kar da, buz da telleri ile ciddi risk barındırabilir.

Uzmanların sitemize yaptığı açıklamalarda; “Troleybüs yüksek altyapı maliyeti gerektiriyor, elektrikli otobüslerin varlığı İle Troleybüs’lerim eski cazibesi kalmadı.Gelecek elektrikli otobüslerde. Türkiye otobüs üreticilerinin ana merkezi Hollanda’dalı üreticilerden alım yapmak,tecrübesizlik olur bu da metrobüs’ün işlevini aksatabilir.” görüşünde.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER