Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Temsa ; İlk Yerli Elektrikli Otobüs mü ?

Temsa ; İlk Yerli Elektrikli Otobüs mü ?
09 Aralık 2016 - 18:00 'de eklendi ve 2900 kez görüntülendi.

Belediyeler ve şehir içi otobüs işletmelerinin yakıt maliyetlerini düşürmek için alternatif yakıt seçeneklerine yönelmiş durumda. Günümüzde dizel yakıtla çalışanların haricinde filolarda nispi olarak bulundurulmaya çalışan doğalgazlı otobüslere de,son beş yılın sonunda bir diğer seçenek ise elektrik enerjisi ile çalışan otobüsler oldu. Elektrikle çalışan otobüsler, dizel olanlara kıyasla yaklaşık onda bir oranında olan yakıt maliyetiyle dikkat çekiyor, bunun yanında sessiz, titreşimsiz, konforlu bir seyahat ve egzoz emisyonundan arındırılmış yaşanılabilir şehirleri hedeflemekte.

Ülkemizde son beş yılda şehir içi ulaşımda, diğer beş yıla oranla bu gelişmelerle birlikte daha hızlı yenilenmekte. Bu yenilikle birlikte ilk olarak ;

2012 yılında üretilen yerli üreticimiz, Otokar Doruk Electra aracını üretiyor, İETT ve ESHOT filolarında testlerini yaptı.

elektrikliotobus2

2014 yılında üretilen ve 2015’de Avrupa’da yılın şirketi seçilen TÜBİTAK ve TEYDEB desteği ile Tcv Bozankaya E Karat 10.7 metre, 12 metre ve 18,7  24 (metrobüs) metre kısa ve körüklü modelleri ile testlerini tamamlıyor.  Konya ve Eskişehir Belediyesi ihalelerini kazanmasının ardından ve 8.8 milyon Euro’luk teklifle İzmir ESHOT ihalesini kazanıyor.

 

elektrikliotobus3

 

2016 Temsa son olarak M9 Electircity modeli ile rakiplerine cevap verdi 14-16 Haziran’da Fransa’da tanıttı,ancak her hangi bir teslimat gerçekleştiremedi ve ardından 7 Aralık Çarşamba Günü “Aselsan ile Temsa’dan Türkiye’nin ilk %100 yerli elektrikli otobüsü: Temsa Avenue EV”  diyerek Türk ve Dünya basınına duyurdu. Araç savunma sanayisinin güçlü vizyonlu Türk mühendisler tarafından tasarlansa da yapılan tanıtımın, sanayi bakanlığının hatası ile de diğer üreticileri gölgede bıraktı.

Magazin ulaşım olarak, Sanayi Bakan’ımıza ve Temsa’ya soruyoruz !

 Abartılı bir şekilde % 100 yerli,%100 yerli ve milli,ilk yerli elektrikli otobüs olarak tanıtılarak,2012 yılında tanıtılan test edilen Otokar Doruk Electra ve  2014’de tanıtılan TÜBİTAK ve TEYDEB destekli  Türk Mühendisleri ile geliştirilen, Avrupa’da yılın şirketi seçilen ödül almış olan,ülkemiz de ihaleler kazanan Bozankaya Tcv E-Bus yerli ya da milli değiller miydi ?

elektrikliotobus1

 

 

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER