Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Talip Kıranşal Çalıştayı Değerlendirdi

Talip Kıranşal Çalıştayı Değerlendirdi
15 Şubat 2017 - 16:53 'de eklendi ve 3664 kez görüntülendi.

 

Sektörün genç kalemi Talip Kıranşal geçtiğimiz Cumartesi günü  İstanbul’da düzenlenen  ‘’Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı” nı Haber Magazinulaşım’a değerlendirdi.

 

 

-Seköre dair yapılan çalıştayı nasıl değerlendiriyorsunuz.

Genel bir değerlendirmede bulunursak mevzuat değişikliği önerisinde bir tutarsızlık söz konusu. Şöyle ki, bir maddede sektör menfaatine olabilecek bir değişiklik talep edilirken bir diğerinde talep edilen değişiklik sektöre büyük zararlar verebilecek nitelikte. Örneğin D-1 belgesinde öz mal kiralık oranı 1’e 5 olsun talebi var ve bu olumlu değerlendirilebilir. Öte yandan D-1 belgesi alımında 300 koltuk ve 300.000 TL sermaye şartı talep ediliyor. Bu talep de sektörü zora sokacak türden. Bir maddeyle önemine dikkat çekilmek istenen bireysel otobüsçü diğer maddeyle resmen aracının ruhsatını firmaya teslim etmeye itiliyor.

-Belge konusu ?

İki belgenin aynı anda alınabilmesi için sağlanacak asgari şartlarda da uçuk rakamlar belirtilmiş. İki belgenin bir arada alınabilmesi (D-1 ve D-2 gibi) firma için bir avantaj sağlayacaksa mantıklıdır. Burada önerilen teklifte firma ikinci belge için ilave araç ve sermaye yükü altına girmek zorunda ve bu durumda iki belgeyi bir arada alma imkanının hiçbir avantajı yok.

Taşıma hattı sayısı ile ilgili talebin matematik olarak içinden çıkamadım. D-2 ve B-2 ile ilgili içeriğin yeniden tanımlanması talebi pek kabul görecek gibi değil. Asgari kapasite için yaş sınırının kaldırılması talebinin, her ne kadar sektör lehine gibi görünse de, hizmet kalitesini düşüreceğinden uzun vadede sektörün olumsuz etkilenebileceği bir talep olduğu görüşündeyim. Otobüsçünün cebinden parayı alıp, sanki öz kaynağı yokmuş gibi, bakanlığa vermek önerisi için yorum bile yapamıyorum. Bu madde hazırlanırken sanırım biraz akıl tutulması yaşanmış. Genel bir sonuca bağlarsak, başta da belirttiğim üzere öneriler tutarsız ve üzerinde çok düşünülmeden hazırlanmış. Bu tür sektörü yakinen ilgilendiren önemli konularda çalışma yapılırken en azından dernek başkanlarının ve hatta  mümkünse eli taşın altında olan firma sahiplerinin görüşlerinin alınması daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Federasyonların kendi aralarında kapalı kapılar ardında yaptıkları çalışmalardan alacakları sonuç bundan öte olamaz.

 

– Otogar dışında,hareket eden Orta Avrupa ve Asya, Balkanlar’a Kafkas ülkelerine çalışan firmalar var bu firmalar otogarı kullanmıyor,kendilerine ait T belgesine sahip otogarları var,değişim bunlar için iyi olabilir mi ? 

Terminal kullanımı zorunluluğunun vurgulanması çok yerinde olmakla beraber önerilen yaptırımın uygulanabilirliği söz konusu değil. F belgelerinin birleştirilmesi mantıklı bir yaklaşım lakin uçak bileti satışı için gerekli olan belge Türsab ve Turizm Bakanlığı yetkisinde ve Ulaştırma Bakanlığının F belgesine uçak bileti satışı sağlaması söz konusu değil.

 -Belediyelerin Bilet satışı ile kiraladığı hatlar var bunlara bağlı olarak şehir içi ve yakın mesafelere taşımacılık yapanlar bunlarla ilgilide haklı olarak talep söz konusu sizce,bu pazardan mevcut otobüsçü nasıl kazanım sağlayabilir ?

Hava limanlarından yapılacak taşımaların bakanlık kontrolünde ve uygun yetki belgeli taşımacılar tarafından yapılması gerekliliği doğru bir tespit, yıllardır bunu söylemekten dilimizde tüy bitmişti.

 

 

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER