Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Sektörün Genç Lideri Özkaymak

Sektörün Genç Lideri Özkaymak
23 Nisan 2016 - 15:11 'de eklendi ve 16345 kez görüntülendi.

Bu sitenin ve magazinulaşım.com/forum varlık sebebi ; Hayatta en sevdiğim şey soru sormak, aldığım cevaplarla sektöre yönelik yarım kalan hikayemle bir şeyler yapmaktı. Yıllardır bir çok insan otobüslere ve otobüs yolculuklarına ”çile” olarak yorumlasada hep hayranlık duymuştur

Evet ülkemizde üreticisi ve müşterisi ile yolcuyla bir sektör.Yıllardır yolcu taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren ülkemizin köklü ve yenilenen şirketlerinin genç patronlarıyla sizleri buluşturmak istedik. Ben röportaj yaptığım için soru sormuyorum,soru sorduğum ve cevaplarını merak ettiğim için röportaj yapıyorum.Zaman zaman burada buluşacağız.

10153683_10207034925744817_142042343718226510_n

İlk olarak Özkan ÖZKAYMAK ile başlayalım.

Kendisinin ismini çok duyardım bundan beş yıl önce tanıştım öyle böyle değil, ansızın gece yarısı dostane telefon muhabbetlerimiz dahi olacak kadar bir hukukumuz oldu.Kendisi Anadolu Beyefendisi, iyi bir eğitim almış hareketli bir gençlik yaşamış, sosyal hayatında olduğu kadar medyada milli ve manevi günlerde ayrıca mütevazi yaşamı renkli kişiliğiyle ve dünya görüşüyle oldukça dikkat çekiyor.

Evet bizi misafir ettiğiniz için tekrar teşekkürler Öncelikle sizi tanımak isteriz sektör de köklü bir aile ve köklü işletmenin mimarlarındansınız ‘’Geleceğin Liderleri’’ arasında ‘Reis’’ olarak anılıyorsunuz, sizleri tanıyabilir miyiz ?

Teşekkür ederim 1974 yılında Konya’da doğdum. İlk, Orta ve Lise Öğrenimimi Konya’da tamamladım. Yükseköğrenimimi Ankara Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak başladım fakat kendi iştigal konumuzla ilgili olduğu ve faydalı olacağı düşüncesiyle Bilgisayar Destekli Muhasebe bölümüne geçerek oradan mezun oldum. İkinci Üniversite olarak Selçuk Üniversitesi İşletme Bölümünden, Yüksek lisansıda yine aynı üniversitenin İktisat Bölümünde tamamladım.

Hedefim doktora eğitimimi de tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi bünyesinde Lojistik, Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı alanında bir meslek Yüksekokulunun yada bölümün açılmasını sağlamak bununla birlikte sektöre eğitimli personel istihdamına katkıda bulunmaktır.

12745543_1105073102856555_8779002882897989846_n

Nasıl başladı hikayeniz ?

– 56 Yıllık bir Çınar’ın hikâyesidir Özkaymak. Her yılında ayrı bir heyecan, her yılında ayrı bir emek vardır. Yarım asırdır duruşundan ödün vermeden dimdik duran bu çınar, kışın sert rüzgârlarını da görmüştür, yaz güneşinin içini ısıtan yanını da. Bu uzun serüvende yaşayanların yanında ruhu ebedi dergâhına ulaşan isimlerinde emekleri, vefaları ve sadakatleri bir ömrün ulaşabileceği en büyük onurdur belki de.
Bir çınarın en büyük destekçisi bedeninden olan kollarıdır. Bizde ailemizin gücü ve destekleri çıktığımız bu uzun süreli yolculukta çıkan her engeli aynı azim ve sabırla aştık.
1960’lı yıllarda başlayan Karayolu ile yolcu ve yük taşımacılığı belki de bugünlerdeki rahatlık ve konforun ilk temel taşları idi. Kısıtlı ve zor imkânlarla çıktığımız taşımacılık yolculuğunda bugünlerde hizmet veren 3500 kişinin çalıştığı ve günlük ortalama 3000 kişinin taşındığı bir filonun mükâfatı olsa gerek.
1974 yılında Konya’mızın ilk belgeli konaklama tesisi olan ÖZKAYMAK PARK OTEL, şirketimizin turizm sektöründe ilk kıvılcımı olmuş ve bugün, Antalya merkez, Kemer ve Alanya’da dördü 5 yıldızlı, biri 4 yıldızlı 5 turistik tesis ve Konya’da 2 nitelikli tesisimiz ile hem ülke ekonomisinde büyük bir pay sağlamakta hem de ülkemizdeki oteller zincirinde ilk on grup arasında yerini almaktadır.
Ülkemizde, kapasitesi ve önemi ile birlikte sadece 2 adet bulunan stratejik öneme haiz Krom-Magnezit ve Refrakter üretimi ile sanayi sektörüne giren grubumuz, ülke ve dünya ekonomisinde ciddi bir yeri olan bu alanda, sanayicilik ve madencilik faaliyetlerinin başarılı bir sentezini azimle hayata geçirmiştir.
Opel ve Chevrolet otomobillerinin Konya ve çevresi satış ve ana bayiliği ile de hizmet alanında farklı bir sektörde başarı sağlayan grubumuz, zaten yakın olduğu bir sektörde farklı ve yenilikçi politikalar ile, vatandaşlarımıza en iyiyi sunma gayretine devam etmektedir.
Ulusal ve uluslar arası yapılan anketlerde gündemin en önemli belirleyicisi sıralamasında başta yer alan basın ve televizyon sektörü bizimde önemle üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Kamuoyunu aydınlatmada yaptığı özel ve gündem yaratan haberleri ve programları ile TV sektöründe çalışma hayatına devam eden televizyonumuz objektif ve ilkeli yayıncılığı ile de her kesimin takdirini kazanmaktadır.
İnsana hizmet odaklı çalışmalarını yürüttüğümüz şirketlerimizde, faaliyet gösteren sigorta acenteliği ve bayiliklerimizle de hizmeti kullanıcıya en rahat ve kolay kullanımlı sunumların örneklerinden sadece birkaç tanesi.
Hizmette devamlılık esastır. Başarı ise ulaşılması zor olmayan, ama korunması güç olan bir olgudur. İşte bu gerçeğin inancı içerisinde, en iyiyi ve güzeli sunmada tüm Özkaymak camiası bütün gücü ile hemşerilerimizin ve tüm Türkiye’nin hizmetinde olacaktır.

Peki Neden iştahla otobüsçülük sektörü, başka ticari faaliyetlerinizde var ?

Bu iş bizim baba mesleğimiz hatta dede mesleğimiz. Dedem Rahmetli Mevlüt ÖZKAYMAK 1930 ve 1945 Yıllarında dönemin taşıma aracı olan Körüklü FAYTON ile bu işe başlamış, O yıllarda dedemin de askerliğini Konya’da yapması hasebiyle Atatürk’ün Konya ziyaretlerinde Faytonuyla taşıma şerefine nail olmuştur.
Ayrıca bana göre yaptığımız işin manevi değeri ve ulviyeti çok büyüktür. Yani kazancı daha da helaldir. İnsanlar ailesini, canını, malını namusunu emanet ediyor, bundan daha büyük görev ve sorumluluk olabilir mi ?
Bu sepeble bu iş bizim çıkış noktamız ve mayamız olduğu için israr ve kararla devam etmekte ve en iyisi ve layığını yapma çabası ve gayreti içerisndeyiz.

Günümüzde yolcu taşımacılığı sektörü farklı bir alanda ihtisaslaşıyor,sizde bunu başarılı bir şekilde yönetiyorsunuz faaliyetleriniz Yht ile nasıl devam ediyor ?

Özellikle YHT devreye girdikten sonra otobüsle arasındaki seyahat süre farkı gittiği güzergâhlarda 2 saat kısalttı, buda zamanın önemli olduğu günümüzde etken bir rol oynamakta. Ayrıca uygulamış olduğu ucuz fiyat politikası da sektöre sıkıntı yarattığını söyleyebiliriz. Tabi ki şuan ki hatları KONYA, ESKİŞEHİR, ANKARA, İSTANBUL sınırlı sayıda olduğu için alternatif otobüs sektörü diyebiliriz. Fakat ileri ki zamanlarda yeni hatlar açılması ile birlikte daha da tercih edilir hale gelecektir. Bizlerin durumdan vazife çıkarmamız lazım. YHT geldi Otobüscülük bitti. Böyle bir durum yok. Ülkemizin coğrafi yapısı ve konumu Otobüs işine daha uzun yıllar iş ve aş sağlayacak şekildedir. Karamsarlığa kapılmadan işimizi en iyi ve gerektiği şekilde yaparsak inanıyorum ki kazanan bizler olacağız.
Bu arada YHT ile Otobüs Kombine taşımacılık faaliyetimiz devam etmekte. Konya – Karaman arası hızlı tren alt yapı ve çalışması 30.06.2016 tarihine kadar uzadığı için yeniden yapılan ihale tekrar şirketimiz üzerinde kaldı.
Diğer yandan Konya gar bağlantılı Alanya-Antalya- Silifke-Erdemli Kombine taşımacılık faaliyetimiz 31.12.2015 tarihinde ihalesi yeniden yapılarak tekrar şirketimiz uhdesinde kalmıştır.
Ülkemizde Kombine taşımacılığın oturması ve alışılması için daha uzun yıllar gerekeceği kanaatindeyim. Ben inanıyorum ki gelecekte daha iyi olacak.

Sektörün genç kuşak yöneticilerindensiniz sektörde az sayıda gençler bu işi yapmak istiyor sizce neden ?

Sektörde genç nesli görmek insanın hoşuna gidiyor ve gururlandırıyor. Fakat bu iş öyle takım elbise giyip masa başında oturmayla olmuyor maalesef. Başka sektörlerde olduğu gibi hadi oğlum hadi kızım okul bitti işin başına geç bizim sektörde pek fazla sökmez ve uzun soluklu da olmaz.
Bu iş gönül ister, bu iş yürek ister, bu iş fedakarlık ister. Nerden mi fedakarlık; ailenden, anandan, babandan, çoluğundan- coçuğundan, gecenden gündüzünden, uykundan, istirahatinden, çocukluğundan, gençliğinden fedakarlık ister.
Bu işi gönülden sevmek lazım; aşkla yapmak lazım ve keyif almak lazım. Ülkemin Yollarında üzerinde Özkaymak yazılı Otobüsü gördüğüm zamanda yaşadığım duyguyu, aldığım haz ve keyfi inanının hiçbir şeye değişmem.
Bu arada sektörlede ilgili geçmişten gelen iyibir tecrübe ve bilgi dolgunluğuna sahip olmakla beraber başarının sadece işin masa başı kısmı değil işin mutfak ve saha kısmının da ekip ve takım çalışması ile birlikte olduğuna inananlardanım.Anadolu da amiyane tabiriyle ; Tavuk mu yumurtadan, Yumurta mı tavuktan çıkar bunu da bilmek lazım.

IMG_6681

Peki Özkaymak olarak konaklama sektöründe de çapraz olarak yatırımlarınız var ve günümüz tabiri ile daha farklı entegre inovasyon faaliyetleriniz olacak mı ?

Elbette olacak bunu şimdi açıklamak istemiyorum oda bende kalsın. Fakat son yaşanan olaylar ve Rusya meselesinden sonra Turizm biraz sancılar çekiyor fakat ben düzeleceği ve eskisinden daha iyi olacağı ve daha iyi bir ivme kazanacağı kanaatindeyim.

Yolcu taşımacılığı Turizm sektörünün önemli dinamiklerinden mevcut maliyetler göz önüne alındığında sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz ?

Ben o kadar karamsar ve kötümser değilim. Sektör bitmeye bitmez fakat elbette günün getirdiği koşullar yeniliğe ve çağa ayak uydurmak, bürokratik engeller, kısıtlamalar ve zorluklar, hergün artan maliyetler çemberi daraltacak. Tasvip etmem ama Bireysel sayısı azalacak yada Firma çatısı altına girecek. Firma sayısı ciddi oranda azalacak işini daha kaliteli, daha kurumsal ve ciddi yapanlar ayakta kalacak diye düşünüyorum.

Sizce bu maliyetli yatırımlar devam etmeli mi ? Yoksa ‘’gittiği yere kadar direneceğiz’’ mi düşüncesindesiniz ?

-Bu maliyetli yatırımlar elbette devam etmemeli. Günün şartlarına ayak uydurmak elbette önemli ama 315-320.000 € araç yerine 240-245.000 € ’luk alıp Yolcunun ihtiyacına cevap verebilecek teknik donanımla ( Koltuk arkası TV, WI-FI, 220volt Priz, vs. ) donatmak daha mantıklı diye düşünüyorum.

Gittiği yere kadar direneceğiz düşüncesi de eskide kaldı artık.

Yatırım tercihinizde marka tercihi ? Neden belirli marka ?

-Türkiyede Otobüs üreticileri belli. Kötü araç ta yok zaten. Fakat Özkaymak olarak marka tercihindeki dikkat ettiğimiz en önemli unsur araç ilk alım maliyeti, aracın dayanıklılığı; emniyet ve konforlu olması ve araç işletim maliyetleri ( yakıt, bakım-onarım, yedek parça ve sarf malzeme )ı araç 2. El değeri yüksek ve kolay alıcı bulması da önemli tabi ki.

Yeni kuşak Anadolu kaplanı olarak ; Misyon Vizyonunuz ?

-Misyonumuz ;
Özkaymak Turizm’i sürekli daha iyiye taşımak.İnsanlığa, çevreye ve evrensel değerlere olan sorumluluklarımızı yerine getirmek.
Vizyonumuz ;
Karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe Cumhuriyetin kurucusu G. Mustafa Kemal Atatürk’ü o günün taşıma aracı olan Fayton ile taşıyan firma kimliğiyle; güvenirliği, üstün hizmet ve ürün kalitesi, sürekli konforu, zamanın da ve güvenli ulaşım ile sektörde her zaman tercih edilen , aranılan referans marka olmak.

Özkan Özkaymak olarak ve Özkaymak olarak 10’yılda projeksiyonunuz nelerdir ?

-Ulusal Karayolu Yolcu Taşımacılığında mükemmele ulaşmak için toplam kalite, hizmet ve yaşam tarzımızda sürekli iyileşme ve gelişme çabası içinde olmak,koşulsuz müşteri memnuniyeti, çalışanların motivasyonu ve mutluluğu.Tüm ilişkilerimizde saygılı, içten, adaletli, dürüst ve şeffaf bir yapı içerisinde olmak.

Teşekkür Ederim

Fatih KOCAOĞLU
MagazinUlaşım 2016 ©

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER