Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Mercedes Benz Türk Yarım Asırlık Devin Hikayesi

Mercedes Benz Türk Yarım Asırlık Devin Hikayesi
10 Şubat 2017 - 17:42 'de eklendi ve 4437 kez görüntülendi.
Bugüne kadar Mercedes-Benz Türk’e dair hep üretilen otobüsleri, kamyonları ve diğer araçları yazdık.  Bir çok bilginin hala daha başındayken, bir kuruluşun acizane fotoğraflarını ve bir kaç satırda olsa geçmişten bugüne olan hikayesi. 
İstanbul Davutpaşa’da bulunan Otomarsan fabrikası, bir çok otobüs işletmecisi için otogarlar, yollar ve yolcular kadar heyecanlarının da her defasında yenilendiği bir başlangıç noktasıydı. 
Mercedes-Benz ile ülkemizde ki yolcu taşımacılığı ilgili her şey 1950’li yıllarında ithal edilen otobüs şasileri üzerine inşa edilen karoserlerle, ya da kamyondan dönüştürülerek yolcu taşımacılığında kullanılmaya başlayan otobüslerle, yokluk dolu o yıllarda başlıyor. 
4 Mart 1966’da Mercedes-Benz’in önderliğinde Türkiye’de bir ‘Otobüs Karoseri Fabrikası’ kurmak için gerekli Bakanlar Kurulu kararnamesi alınıyor. O yıllarda ithalatçı konumunda olan, Kadir Has (Has Otomotiv), Ahmet Veli Menger (Mengerler) gibi müteşebbislerin ithalatçılık konumundan yerli üretim Mercedes-Benz otobüs ve kamyonları üretmek ve yeni bir markayla birlikte Türkiye’nin yakın ülkelere ve Avrupa’ya ihracat yapacak ağır sanayisinin en büyük hamlelerinden ve ekonomimizin güçlü bir teşebbüslerindendi Otomarsan. 
50 yıllık bir otobüs devinin kuruluş hikayesi 1967 yılında başlıyor  ve Daimler Benz AG %36, Has Otomotiv %32 ve Mengerler %32 ortaklık payları ile 1967 yılında OTOMARSAN (Otobüs ve Motorlu Araçlar Sanayi Anonim Şirketi) kuruluyor.
İlerleyen yıllarla birlikte Türk ve Alman ortaklı bu sanayi devi, 1984 yılında Mercedes-Benz Türkiye Genel Mümessili oluyor. Sürekli yenilediği üretim teknolojisi ile birlikte bugünün temellerini atarak 1986 yılında Türkiye’nin büyüyen ekonomisine paralel olarak İç Anadolu’da, Aksaray’da kamyon fabrikasını inşa ederek üretime geçiyor.
Kasım 1990’da ithal edilen diğer otobüs ve şasi üreticilerinin ülkemiz pazarına girmesi ile başlayan rekabet ile birlikte mümessil olan şirketin ticari ünvanı Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değişiyor ve 1995 yılında Hoşdere Otobüs fabrikası fabrikası kurularak bugünlere kadar sürekli artan üretimini devam ettiriyor.
 
Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde 1 Milyar Avro’yu geçen yatırım tutarı ile Aksaray’da 232.448 adet kamyon, Davutpaşa ve Hoşdere’de de 80.481 otobüs üretimi yapan Mercedes-Benz Türk, sağladığı 6.200’ü aşkın çalışan istihdamı ile başarılarına devam ediyor.
Fatih KOCAOGLU
Magazinulaşım.Com 2017 ©
otomarsan davutpaşa 2 otomarsandavutpaşa fabrika   davutapa otomarsanotomarsan davutpaşa 4otomarsan davutpaşa davutapa otomarsan.3
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER