Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Mercedes-Benz Actros 25 Yaşında

Mercedes-Benz Actros 25 Yaşında
17 Mart 2021 - 1:08 'de eklendi ve 1426 kez görüntülendi.

İlk Kamyonu Phoenix 125 Yaşında İkinci Kamyonu Unimog 75 Yaşında Ve Üçüncüsü Actros 25 Yaşında

Bu yıl, Daimler imzalı ilk kamyon olan Phoenix, 125’inci yaşını, zorlu şartların üstesinden gelen Unimog ise 75’inci yaşını kutluyor.Çekici ve kamyon endüstrisinde ise Mercedes-Benz Actros,SK serisinden sonra Actros’u ağır hizmet sınıfının halefi olarak sunduğunda,1974 1996’ya kadar üretilen neredeyse 25 yıl yollarda hüküm süren SK serisi karşısında ne kadar başarılı olacağına dair kimsenin hiçbir fikri yoktu.

Gottlieb Daimler, 1896’da demir çemberle kaplı ahşap tekerleri olan ilk kamyonu Phoenix’i tanıttığında, dünya kesinlikle bu aracı beklemiyordu. Almanya’da alıcı bulamayan Phoenix, İngiltere’ye satıldı. Phoenix, trafikte bazı zorluklarla yol almak zorunda kaldı. Bir kişi, yoldaki diğer sürücüleri uyarmak için kırmızı bayrak sallayarak aracın önünde yürümek zorunda kalıyordu. Aracın arkasında konumlanan iki silindirli, 1.06 litre hacimli, 4 beygirlik motora sahip Phoenix, kargo taşımacılığında benzersiz bir başarı öyküsünü ateşledi.

Bildiğimiz kamyonlarla çok az ortak noktası olan Phoenix, o sıralar sokaklarda atlar tarafından çekilen bir at arabasından dönüştürülmüş bir araçtı. Şasisi, önde enlemesine monte edilmiş yaprak yaylar ve arkada helezonik yaylarla donatılmıştı.Süspansiyon sadece yolların kötü olmasından dolayı değil, aynı zamanda motorun titreşimlere çok duyarlı olmasıydı.

Phonix’in aktarma organının son bölümü ise moderndi. Bir kayış, motor gücünü aracın boylamasına ekseni üzerine enlemesine monte edilmiş bir şafta aktarıyordu. Şaftın her bir ucunda küçük birer dişli çark olan pinyon takılıydı. Pinyon üzerindeki her bir diş, tahrik edilecek tekerleğe sıkıca bağlanan bir çember dişlinin iç dişlerine geçmişti. Çok daha sonraları bu yapı, Mercedes-Benz kamyonlarının tasarım markası olacaktı. “Yeni nesil”, SK (Ağır sınıf) olarak adlandırılan, hatta bugün bile inşaat araçlarında kullanılan planet göbeği redüksiyon dingili böylelikle ortaya çıkmış oldu.

UNİMOG 75 YAŞINDA

Unimog “Prototip 1”, ilk test sürüşünü 1946 yılında tamamladı. Bizzat direksiyon başında olan Baş Tasarımcı Heinrich Rösler, kabini olmayan ve tamamen kereste yüklü prototipi engebeli orman yollarında test etti.

Unimog’un ortaya çıkması, Almanya’nın savaş sonrası dönemde tedarikte kıtlık yaşaması ile yakından ilgili. 1945 ve 1946 yıllarında yaşanan yiyecek kıtlığı, Daimler-Benz AG’de uzun yıllar uçak motoru geliştirme başkanı olan Albert Friedrich’e, tarımda verimliliği artırmaya yardımcı olabilecek bir motorlu tarım aracı fikrini verdi.

Savaş bittikten sonra, Daimler-Benz’in tedarikçisi ve metal yapı şirketi Erhard & Söhne ile bağlantı kuran Friedrich, Aralık 1945’te tarımsal araç pazarından sorumlu departmanı faaliyete geçirdi. Friedrich, projenin liderliğini 2 Ocak 1946’da göreve başlayan eski yardımcısı, tasarımcı Heinrich Rösler’e devretti. Yalnızca birkaç hafta içinde, motor ve şanzımanın doğrudan aracın merkezinin sağına konumlandırıldığı yeni bir genel tasarım geliştirildi. Bu, tahrik millerini koruyan tork tüplerinin akslara dik açılarda olabileceği anlamına geliyordu. Sonuç olarak, şasi için yalnızca dört tahrik mafsalına ihtiyaç duyuldu. Bu, 75 yıl sonra hala yüksek mobiliteye sahip U 4023/U 5023 serisi Unimog’larda kullanılan muhteşem bir tasarımdı. Başından beri projenin içinde olan Gaggenau’dan Hans Zabel, Mart 1946’da Unimog (Universal-Motor-Gerät, yani Universal Motorlu Araç) terimini icat etti. Unimog, ilk kez Ekim 1946’da test sürüşüne çıkarıldı.

VE MERCEDES BENZ ACTROS 25 YAŞINDA

Mercedes-Benz Actros,SK serisinden sonra Actros’u ağır hizmet sınıfının halefi olarak sunduğunda,1974’den 1996’ya kadar üretilen neredeyse 25 yıl yollarda hüküm süren SK serisi karşısında ne kadar başarılı olacağına dair kimsenin hiçbir fikri yoktu.Actros şu anda 25 yıl yollarda ve serinin beşinci nesli ile Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülke de sınıfında tartışmasız pazar lideri. 1975 ve 1990’lar da üretilen tüm serilerinin ardından devrim yapan kamyon Mercedes-Benz Actros ise 2021’de 25’inci yaşını kutluyor.

Mercedes-Benz, Eylül 1996’da düzenlenen IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda endüstride devrim yaratacak yeni bir ağır hizmet kamyonunu tanıttı. Disk frenler ve elektronik fren sistemi (EBS) ile donatılmış ilk kamyon Actros, sınıfının en güvenli aracı oldu. Dahası, “Telligent sistemleri” gibi yenilikçi teknolojiler, verimliliği önemli ölçüde artırdı. Bunun yanı sıra, bakım aralıkları iki katından fazla uzatıldı. Yakıt tüketimi, operasyon türüne bağlı olarak yüzde 3 ile 7 arasında azaldı ve yük kapasitesi 400 kg’a kadar artırıldı.Daimler-Benz,Actros’un geliştirilmesine 1.8 milyar mark yatırım yaptı.Bunun yatırım tutarının yarısı çekici ve kamyon teknolojisi için Wörth fabrikasına ayrıldı.

Mercedes Benz ACTROS Tüm Tarihi İçin Link’den Devam Edebilirsiniz
https://magazinulasim.com/Konu-mercedes-benz-actros-turkiye-tarihi.html

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER