Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

MAN Türkiye’ye mi? Yoksa Polonya’ya mı?

MAN Türkiye’ye mi? Yoksa Polonya’ya mı?
12 Ekim 2020 - 22:11 'de eklendi ve 1972 kez görüntülendi.


Yeni bir VW PR’ımı bilinmez,ama ülkemizde yeni gündeme gelen,aylardır Avrupa otomotiv basının meşgul eden bir mesele.Hatta ırkçı Avrupa basını dahi meseleye “Nein…” pozisyonu ile dahil olmuş durumda.

Başta Almanya ve Avusturya olmak üzere dünya çapında 9.500 çalışanını işten çıkarmaya hazırlanan MAN Polonya Krakow’a mı ve ya Türkiye’ye mi yatırım yapacak ? Volkswagen’in Kararlı ortaklarının bu yatırımda etkisi n’olacak? Geçtiğimiz yıl Ankara‘nın Çubuk ilçesinde arsa yatırımları yapan MAN Türkiye bu bir başlangıcın habercisi mi,ya da Mersin civarında yapılan yatırımlar,hepsi şimdilik cevabı muamma.

Volkswagen Grup bünyesinde faaliyet gösteren kamyon üreticisi MAN’ın, Avusturya’nın Steyr ve Almanya’nın Münih şehirlerindeki fabrikalarını kapatma kararı almasıyla birlikte, bu fabrikalarını farklı bir ülkeye taşıma kararı alması Avrupa otomotiv basınında aylardır haber olarak geçiyor.

Alman ve Avusturya basınında, Türkiye ağırlık görüşler ifade edilirken, Türkiye de konuya ilişkin TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Volkswagen AG’nin bir açıklama yapmadığını ancak medyadaki haberler doğrultusunda Münih ve Steyr’deki fabrikaların kapatılması ile tesislerin Polonya ya da Türkiye’ye taşınabileceğini kaydetti.

Polonya’nın pek şansı olmadığı dile getiren Kanca, “Türkiye özellikle kamyon ve otobüs üretiminde oldukça başarılı, Avrupa’nın en verimli, en rekabetçi üretim merkezlerinden biri. Mercedes, MAN ve Ford ülkemizde çok kaliteli kamyonlar, otobüsler üretiyor ve dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Ülkemizde bu çeşit araçların parçalarını üreten çok güçlü bir tedarik sanayi var. Bu tartışmalardan öğrendiğimiz kadarıyla, MAN Ankara fabrikası bu değişiklikler sayesinde daha fazla araç üretme olanağına sahip olacak.” dedi.

Söz konusu yatırım ile Almanya’da yaklaşık 7 bin, Avusturya’da ise 2 bin 300 kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor.Man Almanya grubunda çalışmakta Türk işçi sayısı ise 3.000 kişi üzerinde.Türklerin de fabrikanın taşınmasıyla Türkiye’ye dönüş planı yapacağı söylentiler arasında olsa da,Avrupa basını siyasi baskılarıyla konuyu Orta Avrupa ülkelerine yatırım yapmasıyla yönlendirmeye devam ediyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER