Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Man Bus Busworld Europe 2023

Man Bus Busworld Europe 2023
08 Ekim 2023 - 12:56 'de eklendi ve 935 kez görüntülendi.

Ankaralı MAN ; Busworld Bürksel’de şehir içi otobüs kategorisinde ise en büyük ödülü MAN Lion’s City 10 E aldı. Man Truck and Bus AG’nin teknolojik çabaları ve sıfır emisyonlu otobüs sınıfında büyüyen pazar payı ile 2024 yılının şampiyonu ünvanı ile birlikte ödüllendirildi. 

Busworld Europe Fuar’ında Man’a ilgi büyüktü. Yeni SmartSelect sistemine sahip yeni dijital şoför mahali ile Lion’s Coach ve serisinin yeni özellikleri fuar’ın en ilgi çekenleri arasındaydı. 44 koltuklu 12 metrelik Lion’s Coach’da 10 bg ve 50 Nm daha fazla maksimum tork kazanan en yeni 12,4 litrelik Euro 6e MAN D26 motorunda sunumu yapıldı. Artık tüm MAN otobüslerinde bir seçenek olan Efficient 3 vites değiştirme özelliği de tanıtıldı ve motor artık %2,5’e kadar daha az yakıt tüketimi sağlıyor.

MAN otobüsler 2024 yılı ile birlikte, TipMatic 12 vitesli otomatikleştirilmiş şanzımanla birlikte standart olarak satışa sunulacak.Geliştirilmiş EfficientCruise 3 öngörülü hız sabitleme sistemi, tüm MAN ve NEOPLAN otobüsleri için bir seçenek olarak mevcuttur. Bu akıllı GPS tabanlı vites değiştirme programının üçüncü nesli ile yakıt tüketimi önceki seriye göre %1 oranında azaltılmıştır. MAN EfficientCruise yardım sistemi, rotanın topoğrafyasını daha öngörülebilir bir şekilde hesaba katıyor ve artık algoritmada üç kilometre ilerideki altyapı parametrelerini de (örn. otoyol çıkışları, kavşaklar) değerlendiriyor. Bu bilgiye dayanarak sistem, hıza ve trafik durumuna göre en verimli sürüş tarzını ve vites değiştirme stratejisini otomatik olarak belirliyor.

SmartSelect sistemi ile sürücünün erişebileceği kolay bir konuma sahip ve stabilizasyon fonksiyonlu yeni bir bilek desteği bulunuyor. Tasarımcılar kapıların ve bagaj bölmesinin açılmasına yönelik düğmeleri ve dörtlü lamba düğmelerini doğrudan bunun üzerine, yani el altında yerleştirdiler. Tüm düğmeler arka planda yeniden ledli olarak tasarlandı ve artık yalnızca bir kez dokunulması yeterli. Yalnızca önemli bilgiler ve kontroller (akıllı takograf 2.0 ve yeni elektronik park freni) sürücünün doğrudan görüş alanında, böylece mümkün olduğu kadar trafiğe odaklanabilecek.

Şoför mahalinde yapılan önemli iyileştirmeler arasında 12 inç renkli dijital ekran yer alıyor. İki yarım daire şeklindeki gösterge arasında, verileri görüntülemek için önceki seriye göre iki kat daha fazla geniş. HD çözünürlüklü ekranın parlaklığı ve kontrastı sürücü tarafından ayrı ayrı ayarlanabiliyor ve bu da bilgilerin optimum görsel algılanmasına katkıda bulunuyor. Ekran, 3 boyutlu görünümde büyük simgelerin yer aldığı tam ekran bir görüntü sunuyor veya farklı bilgiler aynı anda görüntülenebiliyor ve yazılım tarafından en güncel bilgiler gözden kaçırılmayacak şekilde ön plana çıkıyor.

Yeni ergonomik çok fonksiyonlu direksiyonun tutuşu ise çok rahat ve özellikle sürücünün ellerini direksiyon simidinden ayırmasına gerek kalmadan birçok işlevi kontrol etmesini de kolaylaştırıyor. Anahtarlar mantıksal olarak düzenlenmiştir: solda sürücü destek sistemlerinin kontrolü, sağda ise menü kontrolü bulunur. İlk kez çok fonksiyonlu direksiyon simidi de şehir içi otobüsler ve şehirlerarası serilerde şimdilik opsiyonel olarak sunuluyor.

MAN standında, üreticinin 2021 yılında lansmanını yaptığı Lion’s Intercity LE serisinin en uzun yeni üyesi olan ve aynı zamanda Setra S 518 LE’nin Avrupalı ​​rakibi üç dingilli Lion’s Intercity LE 14 yer aldı. ilk kez sahneye çıkması en çok ilgi topladı. Lion’s Intercity LE 14 geleneksel dizel motorlu olarak sunuldu,MAN 2025 yılına kadar mevcut olan ve ayrıca şehir içi otobüsü olarak satışa sunulacak bu serinin tamamen elektrikli olarak da satışa sunacak. Şimdilik ön sipariş alınarak seri üretimi 2024 yılı başında MAN’ın Türkiye fabrikasında üretimine başlanacak (burada iki dingilli versiyonlar, 12.449 mm uzunluğunda ve 700 mm daha uzun versiyonu da üretilmektedir.) Lion’s Intercity LE ailesinin amiral gemisi 14.43 metre uzunluğuyla üç dingilli aynı zamanda 63 koltuğa kadar ve azami kapasitesi ile 127 kişiye kadar yolcu taşımakta. İzin verilen maksimum toplam ağırlığı ise 26 ton.

Lion’s City 12 E LE MAN’ın ilk alçak girişli elektrikli otobüsü , dört yıl önce tanıtılan ve 1.000 adetden fazla üretilmiş olan tamamen elektrikli şehir otobüsü. 12 metrelik yeni seri, solo Lion’s City E tamamen modüler, bu nedenle temel özellikleri ve boyutları temel modele göre değişmiyor. ön ve arka tasarım çizgileri ve dingil mesafesi de aynı ve 41’e kişiye kadar yolcu koltuğuyla ve azami kapasitesi ile toplam 69 yolcu taşıyor.

MAN, alçak tabanlı, Lion’s City E ; Man yeni 10,6 metre uzunluğundaki, alçak tabanlı küçük serisini de sundu ve ”Yılın Sürdürülebilir Otobüsü ödülünü kazandı” Bu seri büyük akü kapasitesine sahiptir ve küçük dönüş çapı ve küçük boyutları, şehir içindeki dar sokaklar ve yoğun insan trafiği gibi hizmet koşulları için gayet iyi bir kullanışlı tasarlanmış. Lion’s City 10 E kendi kategorisinde neredeyse benzersiz ve 80 yolcu taşıyor.

2025 model yılından itibaren MAN ; 375 kW’a varan şarj kapasitesi sayesinde MAN e-otobüslerini daha da kısa sürede şarj etmek mümkün olacak: Yüzde 80 seviyeye kadar şarj etmek sadece 60 dakika ve tam kapasiteye kadar ise 1,5 saat sürede şarj imkanı olacak. Körüklü seride1,5 saat, tam kapasiteli seride ise 2 saat gibi bir süresi bulunuyor.

Günlük işlemleri olabildiğince basit hale getirmek için şarj teknolojisi alanında da yenilikler sunuluyor. Artık araçlarda toplamda beş adede kadar şarj portu kullanılabiliyor: Sağ ön taraftaki standart porta ek olarak MAN, opsiyonel olarak dört ilave pozisyon sunuyor. 2025 yılından itibaren garajdaki e-otobüsleri bir toplayıcı ve çatıdaki şarj rayları (ters pantograf) kullanılarak tavandan şarj etmek mümkün olacak. Bu çözümün avantajı ise, şarj alanının yakın çevresinde kablo ve şarj direklerinin bulunmamas gibi bir özelliği var.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER