Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

İETT’nin IKARUS Testi

İETT’nin IKARUS Testi
01 Şubat 2022 - 18:30 'de eklendi ve 2518 kez görüntülendi.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), 100 elektrikli araç alımı için ilk adımı attı. 300 kilometre menzilli elektrikli otobüsün test süreci başladı. Alımla birlikte İETT tarihinde ilk kez yüzde yüz elektrikli otobüsler filoya kazandırılacak.Ancak İETT sosyal medya hesabından yüzde yüz elektrikli otobüs alımı için, Macaristan da gelen IKARUS markası ile test sürüşleri yaptıklarını duyurması ile birlikte tepkilerle karşılaştı.

İETT ELEKTRİKLİ IKARUS TESTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre 300 kilometre menzilli 100 elektrikli otobüs alımı için test süreci başladı. Macaristan’dan tırla getirilen ”İkarus” marka yüzde 100 elektrikli aracın ilk testleri, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili ve ilgili daire başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.Ancak yapılan bu testlerin ardından ”Türkiye otobüs üretimi merkezi,neden Ikarus?” itirazı ile sorularLa gelen tepkilere sosyal medya hesabından cevap verdi.

Ancak İETT Genel Müdürü Alper Bilgili böyle açıklasa da,Türkiye otobüs fabrikaları ile dünya’ya her sınıf da otobüs ihracatı yaparken ve Avrupa da verim alınamayan hatta geri gönderilen Çin üretimi otobüslerle ilgilenmesinin nedeni hâlâ daha netleşmedi.Acaba yeni elektirkli otobüs ihale şartnamesi,Türkiye üreticilerine göremi,yoksa Çin sahipliğindeki Macar şirkete göremi yapılacak? Bu soru hâla net değil.

Macar ve Çin Ortaklı

CRRC Corporation Limited, Çin devletine ait ve halka açık bir demiryolu üreticisidir.Bütçe olarak da dünyanın en büyük demiryolu vagon ve tren üreticisidir.2018 yılı ile birlikte Çin’li şirket Macaristan’daki iki eski Ikarus tesisinden birini marka adı da dahil olmak üzere satın almıştır.Ardından Ikarus elektrikli otobüslerin üretimine başlamıştır.Ikarus da geleneksel markanın adını taşıyan yeni dizel otobüsler de var. Yeni Ikarus elektrikli otobüsünün adı “Ikarus 120e CityPioneer”.Çin yapımı elektrik motoru ile desteklenmektedir.Ikarus 120.EL CityPioneer 12 metre uzunluğunda 84 koltuk kapasiteli ve 300 kilometrelik menzile sahip.

Çinli CRRC şirketi, Avrupa’da ortak olarak geliştirilen elektrikli otobüsü ticarileştirmek için Macar Ikarus ile işbirliği yapıyor. Electrobus Europe Zrt, iki şirket arasındaki ortaklığa aittir. CityPioneer adlı prototip (ticari adı IC 1211 U ), bu hafta Székesfehérvár’da tanıtıldı.

Çinli CRRC şirketi, Avrupa’da ortak olarak geliştirilen bir elektrikli otobüsü ticarileştirmek için Macar Ikarus ile işbirliği yapıyor. Electrobus Europe Zrt, iki şirket arasındaki ortaklığın sonucudur. CityPioneer adlı prototip (ticari adı IC 1211 U), geçtiğimiz yıl Székesfehérvár da tanıtıldı. Avrupa pazarını hedefleyen bir prototipdir.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER