Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

İETT’den Sürücüsüz Otobüs İhalesi

İETT’den Sürücüsüz Otobüs İhalesi
28 Şubat 2018 - 12:55 'de eklendi ve 4865 kez görüntülendi.

İETT’e yeni teknolojilere kapısını açıyor.

Gazete Habertürk-Mehmet DEMİRKAYA’nın haberine göre ; Otonom, yani sürücüsüz toplu taşıma araçlarına İstanbul’da metrodan sonra otobüs ve minibüse de ekleniyor.

Geçen yıla kadar 12 ülkede test edilen otonom otobüsler bazı ülkelerde kullanılmaya bile başlanmış durumda. Bu ülkeler: Isviçre’de Sion, Fransa’da Lyon, Ingiltere’de Londra, Hollanda’da Amsterdam, Ispanya’da Leon, Finlandiya’da Helsinki, Yunanistan’da Trikala, Rusya’da Volgagrad, Avustralya’da South Perth, Amerika’da Washington ve Las Vegas, Çin’de Zhengzou ve Singapur…

2 YIL ÖNCE GÜNDEME GELDİ

Sürücüsüz otobüsler Türkiye’de de İETT’nin ilgi alanında. Konuyu iki yıl önce gündeme getiren ise, Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın, İETT Genel Müdürlüğü görevinden dört ay önce aldığı Arif Emecen olmuştu. Emecen’in projesini İETT şimdi hayata geçiriyor.

İETT bu amaçlı iki ayrı ihale düzenledi. Ilk ihale 7 Mart 2018 tarihinde yapılacak olan, “Sürücüsüz Araç Yönetim Sistemi Malzemeleri ve Elektrik Grubu Malzeme Alımı”. Ikinci ihale ise 14 Mart 2018 tarihinde yapılacak olan, “Sürücüsüz Araç Altyapı ve Güç Sistemleri Mühendislik Çalışması”.

İETT’nin Ikitelli garajı içerisindeki bir alan “sürüş test alanı” olarak hazırlanacak. Bilgisayar kontrollü sürücüsüz ilk test sürüşleri bu alanda yapılacak.

OTONOM ARAÇ NEDİR?

Otonom (sürücüsüz) araçlar kısaca, otomatik sistemler sayesinde, şoför olmadan yolu, trafik akışını ve çevresini algılayarak gidebilen araçlar olarak tanımlanıyor. Araçlarda radar, GPS, odometri, bilgisayar görüşü gibi en son teknolojik sistemlerden yararlanılıyor. Ingiltere’de geçen yıl ilk kez Londra’da test edilen “Harry” isimli otonom otobüs büyük ilgi görmüştü. Test sürüşünde Harry’ye binecek 100 kişi arasına girmek için 5 bin kişi başvuruda bulunmuştu. Haberlerde Harry’nin etrafını analiz etmek için 5 kamerası ve 3 lazer algılayıcısı bulunduğu belirtilmişti.

Mehmet DEMİRKAYA

Gazete Habertürk

 

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER