Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

BYD Azerbaycan’a 160 Adet Otobüs Üretecek

BYD 160 adet 12 metrelik elektrikli otobüs K9UD siparişi aldı ve bu otobüslerin 31 Ekim 2024’e kadar Bakü şehir güzergahlarında seferlerine başlaması planlanıyor. 

BYD Azerbaycan’a 160 Adet Otobüs Üretecek
10 Temmuz 2024 - 16:39 'de eklendi ve 319 kez görüntülendi.

Azerbaycan ulaşım operatörü BakuBus, BYD, Azerbaycan’da elektrikli otobüs tedarik projesi için ihaleyi kazandığını duyurdu ve 160 adet 12 metrelik elektrikli otobüs K9UD siparişi aldı ve bu otobüslerin 31 Ekim 2024’e kadar Bakü şehir güzergahlarında seferlerine başlaması planlanıyor. 

Geçtiğimiz günlerde planlanan yatırım ve satın alınacak otobüsler ile ilgili imzalar atıldı. Bu otobüsler, Ekim ayı sonuna kadar Bakü’de hizmete girecek ve 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapacak.

BYD, Azerbaycan’a elektrikli otobüs satışı ve yerel üretim için planlar yapıyor. Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’na göre, Çinli şirket 2025’ten itibaren üretime başlayacak ve yedek parçaları kademeli olarak yerelleştirecek. 2025-2028 yılları arasında her yıl BYD’den 200 elektrikli otobüs satın alınacak. İlk parti olan 160 otobüs ithal edilecek.

Yerel Üretim ve Ortak Girişim

BYD, yerel üretim için Sarda Group’un bir parçası olan Electrify Azerbaycan ile ortak girişim kuracak. Bu ortaklık, Bakü’nün kuzeyindeki Sumgayıt’ta bir elektrikli otobüs fabrikası inşa edecek. Fabrika, yaklaşık 34 milyon dolarlık bir yatırım gerektirecek ve yıllık 500 adet üretim kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite, ihracat taleplerini de karşılayacak ve fabrika 800 kişiye istihdam sağlayacak.

İlk Parti Elektrikli Otobüsler: K9UD Modeli

BYD, Azerbaycan’a ilk olarak 160 adet 12 metrelik K9UD model elektrikli otobüs gönderecek. Bu model, 90 kişilik yolcu kapasitesine sahip, alçak tabanlı bir otobüs olup 422 kWh enerji depolama kapasitesine sahip LFP pil takımı ve iki adet 150 kW motor kullanıyor. Otobüsler, 450 km’ye kadar menzil sağlayabiliyor.

Gelecek Planları ve Elektrifikasyon

Azerbaycan, 3.000 içten yanmalı motorlu otobüsü elektrikli olanlarla değiştirme hedefinde. BYD ve Azerbaycan arasındaki iş birliği, elektrikli otobüslerle sınırlı kalmayacak; 2026’dan itibaren düşük tonajlı elektrikli kamyonlar, ticari araçlar ve elektrikli binek otomobillerin üretimini de kapsayacak. Ayrıca, 2028’den itibaren enerji depolama sistemleri için bataryalar da monte edilecek. Bu projeler için yaklaşık 60 milyon dolarlık ek yatırım planlanıyor.

Bu kapsamlı iş birliği, Azerbaycan’ın sürdürülebilir ulaşım çözümleri geliştirmesine ve çevre dostu teknolojilere geçişine büyük katkı sağlayacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER