Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Bmc-Cummins Bakü’de

Bmc-Cummins Bakü’de
20 Şubat 2021 - 15:48 'de eklendi ve 956 kez görüntülendi.

Bakü’deki 380 doğal gazlı otobüs Cummins L9N ile güçlendiriliyor

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Cummins L9N doğal gaz motorları ile güçlendirilen 380 BMC Procity CNG otobüsün gelişiyle şehirdeki toplu taşımayı dönüştürmede büyük bir adım attı. Türkiye’de üretilen 12 metrelik ve 18 metrelik BMC Procity CNG otobüsler, Bakü Taşımacılık Ajansı (BNA) ve operatör BakuBus LLC tarafından konfor, performans ve iyileştirilmiş hava kalitesi anlamında en üst düzeydeki Avrupa otobüs özelliklerinin kente getirilmesine yönelik büyük bir girişimin parçası olarak sipariş edildi.

8,9 litrelik Cummins doğal gaz motoru, Euro VI ölçütünden yaklaşık yüzde 80 daha düşük Azot Oksit (NOx) ve Parçacık Madde (PM) seviyeleri ile sıfıra yakın yayıma ulaşıyor. Diğer bir fayda, eşdeğer bir dizel motorlu otobüsten daha düşük CO2 yayımı ayak izi ve önemli ölçüde azaltılmış motor gürültüsü.

8,9 litrelik Cummins doğal gaz motoru, Euro VI ölçütünden yaklaşık yüzde 80 daha düşük Azot Oksit (NOx) ve Parçacık Madde (PM) seviyeleri ile sıfıra yakın yayıma ulaşıyor.

320 beygir (239 kW) güç ve 1300 devir/dk’de 1356 Nm azami tork üreten Cummins L9N doğal gaz motoru, ZF‘nin vites kutusu ve dingilleri sayesinde yumuşak ve çabuk bir hızlanma sağlıyor.

Yeni BMC otobüsler, şehir genelindeki depolarda sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) yakıt istasyonu altyapısının genişletilmesine paralel olarak 2020 yılında hizmete girmeye başladı. Procity otobüsler, daha uzun bir çalışma menzili sağlayan 1648 litre sığalı tavana monte CNG depolama tanklarına sahip.

Cummins Türkiye Bölge Lideri Cenk Yavuz, konuyla ilgili olarak “L9N tarafından güçlendirilen yeni BMC Procity otobüsler, Bakü’nün merkezi bölgesinde ve kenti çevredeki kentsel alanlara bağlayan önemli koridor güzergahlar boyunca hava kalitesini iyileştirmek ve toplu taşıma operasyonlarını geliştirmek için önemli bir rol oynuyor.” dedi.

Cenk Yavuz, şöyle devam etti: “Yeni CNG’li otobüslerin yaklaşık 300’ü hizmet girdi ve kalan 80 araç bu yılın başlarında gelecek. Bu, Kafkasya bölgesindeki en modern Euro VI kentiçi otobüs filosu ve Türk otobüs endüstrisi için bu büyük ihracat başarısında BMC ile güç ortağı olmaktan mutluluk duyuyoruz.“

Yeni BMC otobüsler, şehir genelindeki depolarda sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) yakıt istasyonu altyapısının genişletilmesine paralel olarak 2020 yılında hizmete girmeye başladı.

BMC Procity CNG otobüsler

Procity CNG 12 metrelik otobüs, daha kolay biniş ve iniş sağlayan alçak tabanlı, 3 kapılı tasarımıyla 90 yolcu sığasına sahip. Yaşlı yolculara ve tekerlekli sandalyelere ve bebek arabalarına uygun iç yerleşim alanı, otobüs içinde kolay hareket sağlıyor. BakuBus filosu, yoğun saatlerdeki yüksek yolcu akışını yönetmek için Procity CNG‘nin 150 yolcu sığasına sahip 18 metrelik, 4 kapılı körüklü sürümünden 20 adedi filosuna kattı.

Hazar’dan doğal gaz

Azerbaycan, Hazar Denizi sahalarından gelen kaynaklarla hızla küresel olarak büyük bir doğal gaz tedarikçisi haline gelirken, Bakü’de ve Kafkasya bölgesindeki diğer şehirlerde doğal gazla çalışan otobüslerin kullanımına daha fazla odaklanılması bekleniyor.

Procity otobüsler, daha uzun bir çalışma menzili sağlayan 1648 litre sığalı tavana monte CNG depolama tanklarına sahip.

Cummins L9N motor, özellikle daha kolay erişilebilir ve daha düşük maliyetli bir gaz tedarik altyapısının olduğu alanlarda, elektrikli otobüslere alternatif olarak kanıtlanmış bir motor teknolojisine dayalı sıfıra yakın yayımlı doğal gaz gücü sunuyor. Gaz tedariği ve Bakü’de doğal gazla çalışan otobüslerin kullanımı arasındaki bu yakın bağlantı, şehrin ekolojik refahına katkıda bulunuyor.

Bakü filosunun 380 yeni BMC otobüs satın alınarak çevre dostu olarak yenilenmesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve vatandaşlarının refahını artırmak için hükümet programlarına hizmet etmeyi amaçlayan bir devlet yatırımı ile destekleniyor. Bu aynı zamanda, araç kullanıcılarını kendi araçları yerine otobüse binmeye ve yol tıkanıklığını azaltmaya teşvik ederek toplu taşıma araçlarının çekiciliğini artırmaya ve çevre korumaya yönelik BNA programlarıyla da aynı doğrultuda.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER