Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Avrupalı Otobüs Üreticisi Van Hool İflas Eşiğinde

Avrupalı Otobüs Üreticisi Van Hool İflas Eşiğinde
04 Nisan 2024 - 22:00 'de eklendi ve 619 kez görüntülendi.

Zor günler geçiren Avrupalı otobüs üreticisi Van Hool’un durumunun belirsizliği devam ediyor. İki hafta önce, Belçikalı otobüs üreticisinin ayakta kalabilmek için 1.100 işçisinin iş akdini fesh edeceğini Avrupa medyasında duyurmuştu. Aile şirketi olan üreticinin aile içindeki miras ve hisse kavgaları,şirketin yeniden mali yapılanma planlarının kabul görmemesi ile en olası çözümün kontrollü iflas ve ardından şirketin satılması gibi bir durum görünüyor.

Belçikalı otobüs üreticisinin alacaklıları, şirketi kurtarmak için Van Hool’un Belçika’nın Koningshooikt kentindeki fabrikasında üretimi durdurması, yeniden borç yapılanma planına itirazları ile Van Hool çalışanlarını belirsiz günler bekliyor. Bu belirsizlik ise otobüs üretim faaliyetinin tamamen Kuzey Makedonya’daki bir tesise devredilecek ve ek olarak, yeniden yapılanma önlemleri paketi ile de, 830 işçi bu yıl toplamda ise yaklaşık işçi 1.100 çalışanın işten çıkarılması gündemde. Ancak Van Hool’un toplam 200 milyon euro, yani yaklaşık 75 milyar tutarında borç biriktirdiği dört büyük banka, şirketin faaliyetlerini finanse etmeye devam etmeye istekli değil. Bu arada Flaman parlamentosunun sorunlu otobüs üreticisine yardım sağlamak için bankalara baskı yapıyor. Aynı zamanda Van Hool, Flanders’da önemli bir işveren olarak görülüyor ve eğer çökerse eyalet yaklaşık 30 milyon avroluk borcu tahsil etme olanağını kaybedecek. Şirketin şimdilik bu hafta da üretimi devam ediyor ve çalışanlar da maaşlarını alacak ancak 31 Mart’ta şirketin kasası tamamen boşaldı.


Kurucu Van Hool ailesine ait şirketin durumu bugüne kadar, aile içindeki miras anlaşmazlığı nedeniyle daha da karmaşık hale geliyor ve bu da şirketin iflas dan kurtarılmasını veya satılmasını zorlaştırıyor. Otobüs üreticisinin hisselerinin üçte ikisinin fiilen satılamaz hale gelmesi nedeniyle onlarca yıldır devam eden aile kavgasının kökeni, kurucu Bernard Van Hool’un şirketi yalnızca sekiz oğluna bıraktığı ve kendi ortaklarını hariç tuttuğu vasiyetine kadar uzanabilir. mirastan iki kız. İkincisi ise, şirkette hisse blokesi alma haklarının da olduğuna inandıkları için konuyu burada bırakmadı ve tazminat için mahkemeye başvurdu. İlgili hukuki sürecin halen devam etmesi, otobüs üreticisini, bu durumda parasının nereye gittiğini bilemeyecek olan gelecekteki yatırımcılar için pek de cazip hale getirmiyor ve bu da büyük hukuki belirsizliğe yol açabiliyor. Etkilenen aile üyelerine tartışmalı davalarını çözmeleri için Pazartesi öğleden sonraya kadar süre verildi, ancak ne yazık ki hükümet ve bankalar gerçekten bir çözüm bulmayı istese de bu gerçekleşmedi. Van Hool’un başına atanan kriz yöneticisine göre, yeniden yapılanma planını hayata geçirmenin hiçbir yolu yok ve otobüs üreticisinin iflası neredeyse kaçınılmaz görünüyor. Buna ek olarak, hiçbir alıcı, Van Hool’a yük olan yaklaşık 400 milyon avro tutarındaki borç dağını ve sözleşmenin ihlali nedeniyle artık yeni sahibinin sorumluluğunda olmayacak olan on milyonlarca avro tutarındaki çeşitli para cezalarını devralmakla ilgilenmedi. iflas durumunda.

Başka bir olası senaryoya göre, otobüs üretim faaliyetinin yeni bir sahibinin gözetiminde (bankalar ve Flaman hükümeti tarafından aktif olarak desteklenecek) yeniden başlatılmasıyla Van Hool ve binlerce iş kurtarılacaktı, ancak yalnızca bir değişiklik olması durumunda. iflas mümkün olabilir. Bu nedenle, sözde yönetilen iflas durumu yaratacaklardır; bu, iflasın yalnızca bir geçiş döneminden sonra ilan edilmesi gerektiği ve ancak o zaman satış veya tasfiyenin gerçekleşeceği anlamına gelir. Bu geçiş döneminde varlık yöneticisi, şirket faaliyetlerine devam ederken potansiyel alıcılarla pazarlık yapabilir. Böylece olası bir devralma durumunda üretime daha hızlı yeniden başlanabiliyor, tedarikçi ve müşterilerin endişe etmesine gerek kalmıyor çünkü şirket geçiş döneminde de üretim yapabiliyor. Bu senaryoya ilişkin nihai karar Mart ayının sonunda verilecek. Şu anda Van Hool’un tamamını veya bazı iş kollarını satın almak için üç potansiyel alıcı var: Pazardaki ana rakiplerden biri olan Hollandalı VDL’ye ek olarak İngiliz otobüs üreticisi Mellor’un yeni sahibi Yine geçen kasım ayında iflas eden işadamı Guido Dumarey de imza attı ve üçüncü oyuncu diğer ikisi taraflardan biriyle çalışıyor ve muhtemelen bir yatırım şirketi ya da risk sermayesi şirketi.

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER