Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Avrupa Birliği Ağır Vasıtalarda Şoförlüğe Giriş Yaşını Düşürdü

Avrupa Parlamentosu 2023’deki taslağını kanunlaştırdı. Ve bugün, Sürücü Belgesi yönetmeliği hakkındaki raporunu kabul ederek, sürücü mesleğine girişi engelleyen önemli engelleri ortadan kaldıracak temel reformlar üzerinde anlaşmaya vardı. Artık adaylar 17 yaşından itibaren kamyon, 21 yaşından itibaren otobüs şoför olabilecek. Konsey ve Komisyon ile üçlü müzakerelerin temposunu belirleyen Avrupa Parlamentosu genel kurulu, bugün Ehliyet Direktifi hakkındaki tutumunu kabul ederek, genç sürücülerin karşılaştığı yaş engellerinin ortadan kaldırılması ve üçüncü ülke sürücülerin entegrasyonunun kolaylaştırılması konusunda önemli bir ileri adım attı.

Avrupa Birliği Ağır Vasıtalarda Şoförlüğe Giriş Yaşını Düşürdü
29 Şubat 2024 - 19:22 'de eklendi ve 405 kez görüntülendi.

IRU AB Direktörü Raluca Marian şunları söyledi: “Avrupa Parlamentosu bugün, genç AB vatandaşlarının mesleğe katılmasının ve üçüncü ülke sürücülerinin yerel yetenek havuzunu tamamlamasının önündeki temel engelleri ortadan kaldırmaya yönelik büyük bir adım attı. AB karayolu taşımacılığı sektörünün, kronik sürücü sıkıntısının üstesinden gelmek için hem yerel sürücülere hem de üçüncü ülke profesyonellerine ihtiyacı var. Halihazırda 500.000’den fazla profesyonel sürücünün eksikliğini yaşıyoruz.”

“Odak noktamız öncelikle gençler ve kadınlar da dahil olmak üzere daha fazla yerel yeteneği çekmek. Ancak sürücü eksikliğinin boyutu ve birçok sürücünün emeklilik yaşına yaklaştığı gerçeği göz önüne alındığında, yerel yetenek havuzunu üçüncü ülke sürücüleriyle tamamlamamız gerekiyor” diye ekledi. 

Genç kamyon şoförlerini cezbetmeye yönelik büyük reformlar

Kamyon taşımacılığı sektörü için büyük bir reform haline gelecek şekilde şekillenen genel kurul, 17 yaşındaki kamyon sürücülerinin (C ve C1 kategorisi) güvenli bir şekilde pratik sürüş deneyimi kazanmasına ve kendilerini deneyimli bir sürücünün yanında meslek. 

Raluca Marian ; “Ehliyet revizyonunda önerilen metne bakıldığında ‘refakatçi’ kelimesi çok önemli. 17 yaşındaki bir genç, kabinde yanlarında oturan deneyimli bir kamyon şoförünün gözetiminde kamyon kullanmak, bir tür genişletilmiş staj ve işbaşı eğitimidir. Parlamentonun bunu doğru bir şekilde anladığını görmekten mutluyuz” dedi

Parlamento ayrıca AB’de hem ulusal hem de uluslararası kamyon operasyonları için asgari sürüş yaşının 18 olduğunu açıkladı.

Genç otobüs ve tur şoförlerinin ilgisini çekmeye yönelik büyük reformlar

Benzer şekilde Parlamento, profesyonel otobüs ve tur otobüsü sürücüleri için asgari yaşın 21 olduğunu onaylamıştır.

Parlamento aynı zamanda Üye Devletlere, 19 yaşındaki profesyonel otobüs ve tur otobüsü şoförlerinin kendi ulusal sınırları içinde yolcu taşımasına yönelik keyfi 50 kilometre sınırını kaldırma olanağını da getirmiştir. 

Raluca Marian, “Bugünkü Avrupa Parlamentosu raporu, 2021’den 2022’ye kadar %54 artan sürücü sıkıntısı nedeniyle ciddi baskı altında olan toplu yolcu taşımacılığı için bir başarı olarak değerlendirilebilir” dedi.

“Bu yasal engeller nedeniyle çok fazla genç Avrupalı ​​profesyonel otobüs ve tur şoförü adayını kaybediyoruz. Bunun endişe verici sonuçlarını şimdiden görebiliyoruz: Otobüs ve tur otobüslerinin sürücülerinin yüzde 3’ünden azı 25 yaşın altında. Bu eğilim, eğer somut bir adım atılmazsa önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşecek” diye ekledi.

Üçüncü ülke sürücüleri

Avrupa Parlamentosu’nun Ulaştırma Komitesi’ne uygun olarak Parlamento, Komisyon’un üçüncü ülke sürücü ehliyetlerinin ve niteliklerinin tanınmasına yönelik bir AB çerçevesi geliştirilmesi yönündeki teklifinin genişletilmesi ihtiyacını kabul etti.

“Üçüncü ülke profesyonel sürücü ehliyetlerinin ve niteliklerinin tanınmasına yönelik uyumlu ve şeffaf bir AB çerçevesinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Üçüncü ülke sürücüleri Avrupalı ​​sürücülerle aynı haklardan yararlanmalıdır. Bunun için haklarının tüm Üye Devletlerde tanınması ve saygı gösterilmesi gerekmektedir. Yerel yetenek havuzunu tamamlayacak ve boşluğu dolduracak üçüncü ülke sürücülerine ihtiyacımız var” dedi Raluca Marian.

Taksi işletmeleri ve küçük şehir teslimat filoları için rahatlama

Avrupa Parlamentosu, Ulaştırma Komitesi’nin, B kategorisi lisans sahiplerinin mevcut 3,50 ton sınırına kıyasla 4,25 tona kadar alternatif yakıtlı araçları kullanmalarına izin vererek alternatif yakıtlı araçların alımını kolaylaştırmaya yönelik pratik önerisini destekledi.

“Meclis’in raporu, sıfır emisyonlu araçların alımını şekillendiren gerçekleri doğru bir şekilde dikkate aldı. Bu, özellikle tekerlekli sandalye gibi özel ekipmanları da taşıması gereken alternatif yakıtlı kamyonet veya minibüs kullanan taksiler ve ulaşım sağlayıcıları için çok önemlidir; bu da genellikle toplam ağırlığın 3,5 ila 4,25 ton arasında olmasına neden olur. Raluca Marian, “Sırf teknoloji nedeniyle araçları ağırlaştığı için birdenbire tüm bu sürücülerin C veya D ehliyetine ihtiyaç duyacağını hayal edin” dedi.

Sonraki adımlar

Artık hem Parlamento hem de Konsey Direktife ilişkin tutumlarını kabul etmiştir. Üçlü müzakerelerin bir sonraki mecliste sonuçlanması bekleniyor.

Raluca Marian sözlerini şöyle tamamladı: “Parlamento müzakerecilerinin Konseydeki mevkidaşlarını, kara yolu taşımacılığı endüstrisi tarafından desteklenen tutumlarının pragmatizmi konusunda ikna edeceklerini umuyoruz.”

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER