Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Türk Otobüsleri UİTP 2019 Fuar’ında

Türk Otobüsleri UİTP 2019 Fuar’ında
12 Haziran 2019 - 19:47 'de eklendi ve 2792 kez görüntülendi.

Dünya Ulaştırma ve Toplu Taşımacılar Birliği Kongresi Kongresi her şeyden önce uzun konuşmalarla ve panel tartışmalarıyla dolu bir dernek toplantısı olsa da, çoğu otobüs müşterisi fuar standların da yeni teknoloji ile harmanlanan ve yeni üretilen otobüslerle ilgileniyor.

Elektrikli araç Scania NXT

Scania açılış töreninde hemen hemen her marka gibi çağımızın yeni Mobil etkinliğini göstermiş. Ancak asıl yenilik ise Scania, yaklaşık 7.5 ton ağırlığındaki plastik bir gövdede modüler tasarımıyla şaşırtan Midi Concept NXT (Neoplan’ın MIC’lerde 80’lerde kullandığı konu) gerçek bir rönesans başlatıyor.

Geniş merkezi çift kapılı modern otobüs modülüne ek olarak taslak tasarımı orta seviye olarak aynı seviye 5 yazılımıyla 12 metre otobüsle donatılabileceğini, son teknolojiye sahip iç mekanda 55 kişiye yolcu kapasitesi bulunuyor. Gündüzleri mal teslim etme ve gece çöp toplama aracı olarak kullanabilme gibi çeşitli eklemlere sahip. Şasiye çeşitli eklemler ve uygulamaya bağlı olarak bir yolcu kabini veya taşıma kasası olabiliyor. Bu taslak araç geçen yıl IAA 2018 fuar’ında sunulan Mercedes Urbanetic veya Rinspeed Snap konseptlerine benziyor.Ancak Scania taslak otomobilinde büyük bir fark var,bu da tahrik ünitesi diğer modellerde sert bir platform oluştururken, NXT’deki ön ve arka tahrik modülleri bağlı değil ve 245 km menzili bulunuyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı scania-nxt.jpg

Solaris Hidrojen Urbino

Solaris : Solaris’in ilk elektrikli otobüsünü piyasaya sürmesinden bu yana neredeyse tam on yıl geçti.Yeni hidrojen, akü yanı sıra, emisyonsuz otobüslerin geliştirilmesinde bir sonraki adımıdır.Polonyalıların tahminlerine göre, yeni şehir içi otobüsler de sıfır emisyonluların payı önümüzdeki on yılda yaklaşık yüzde 60’a ulaşacak.Yeşil E ve O otobüsleri Polonyalı üretici için neredeyse günlük yaşamın bir parçası olsa da, Solaris artık ürün yelpazesini bir başka elektromobilite gören hidrojen teknolojisi ile destekliyor. 

Urbino 12 hidrojen, minyatür bir hidroelektrik santrali görevi gören 60 kW’lık tek bir yakıt hücresine ve 29.2 kWh kapasiteli küçük kapasiteli Solaris High Power çekiş aküsüne de sahip.Başlıca görevi, yakıt hücresini en yüksek enerji talebine sahip anlarda desteklemektir.  Yakıt hücresinde, hidrojen gazı ters elektrolizle elektriğe dönüştürülüyor ve elektrik gücü bir bataryada saklanmıyor.Yeni 60 kW Kanada Ballard hücresi,enerjisini 250 kW ve dikkate değer bir 22.000 Nm maksimum tork ile ZF AxTrax 130 aksına doğrudan geçiriyor.Çatıda yeni, hafif Tip 4 basınçlı tanklar, 250 atm basınçta beş kez 312 kilo hidrojen tutuyor.Kısaca yakıt hücresinin atık ısısını enerjiye dönüştüren,on dakikadan az süren bir yakıt ikmali sırasında ve bu sayede toplam verimi daha da arttıran sistemle otobüsün menzilini yaklaşık 350 kilometreye çıkarıyor. 

Mercedes-Benz eCitaro’ya Tam Mobil Paket Sunuyor

2019 Yılının Otobüsü- seçilen eCitaro otobüs endüstrisinin önemli rol modellerinden biri % 100 elektrikli bir fuar da. AKASOL teknolojisi, şarj ve deşarj, enerji yoğunluğu ve servis ömrü için yüksek performans gereksinimlerini birleştiriyor.

Bir şehir otobüsünden daha fazlası: eksiksiz Mercedes-Benz eMobilite paketi Sunuyor

Mercedes-Benz e-mobilite paketi.Bir şehir otobüsünün satışından daha fazla hizmet olmasının nedeni ,birkaç bileşenden oluşan eksiksiz bir sistemi kapsıyor.eMobility sistemi, güç kaynağı, şarj altyapısı ve istasyon hizmeti, rotasyon planlaması, telematik sistemler, servis konseptleri ve son çalışan eğitimi yer alıyor.

Elektrikli aks ve 12 modüllü batarya

Yeni eCitaro’da başarısını kanıtlamış ve optimize edilmiş olan aks kafasına entegre iki adet ZF AVE 130 elektromotordan oluşan elektrikli portal aks kullanılıyor. Motorlar 2 x 125 kW maksimum güç ve 2 x 485 Nm maksimum tork üretiyor. Motorlar 292 kWh kapasiteye kadar lityum-iyon bataryalar tarafından besleniyor. Bataryaların her biri 25 kWh olmak üzere 12 adet modülden oluşuyor. Tavana entegre edilen iki adet batarya modülü dışında dört adet batarya modülü de arka kısımda yer alıyor. İsteğe bağlı olarak tavana iki veya dört adet ilave batarya modülü eklenebiliyor. Maksimum sayı menzili uzatırken; daha az batarya tercihi ağırlığı ve satın alma maliyetini düşürerek yolcu kapasitesini arttırıyor, ama daha sık şarj etmeyi gerektiriyor.

12 batarya modülü ile donatılan standart donanımlı iki kapılı bir eCitaro’nun boş ağırlığı 14,1 ton iken; 75 koltuklu versiyonda izin verilen maksimum ağırlık 19,5 tona ulaşıyor.

Van Hool, Hidrojenli Otobüsü Teslim etti

RVK Köln ve Wuppertal toplu taşıma şirketi için hidrojen otobüsü A 330’u ilk kez optimize edilmiş ağırlık dağılımına sahip iki dingil olarak sunabilen Belçikalı üretici Van Hool uyumadı.Teknoloji Sorumlusu Jan Van Hool’a göre, zamanında teslim edilen 40 otobüs “şu anda Avrupa’daki en büyük hidrojen otobüsleri filosunu başlattı“. Kanada Ballard’ın en yeni tip yakıt hücresi modülüyle donatılmış ve Siemens’in 210 kW elektrik motoruna sahip.

 

Uitp 2019’da Türkler

Elektrikli otobüsler, UITP Kongresi’nde birkaç yıldır büyük bir rol oynuyor.  Temsa eşit iki elektrikli otobüsü ile fuar’a katılmış.Türkler neredeyse elektrikli otobüs piyasasının başlangıcında öncü ve zaten Bozankaya ile de beraber benzersiz bir satış noktası yakalandı.Özellikle Avrupa pazarında çok az rol oynayan marka ise Stockholm’deki Anadolu Isuzu’ydu.

Türk üretici ; Temsa’nın UITP’de sergilenen en yeni elektrikli modeli ise Avenue Electron, 12 metreli 35 koltuklu ve 85 kişilik yolcu kapasitesiyle sergilenen tipleriydi. Tam şarjla 250 kilometrelik bir mesafeyi kat edebilen araç, 3 saatte şarj oluyor. Ar-Ge çalışmaları devam eden Avenue Electron’un 250 kilometre olan menzilinin 350 kilometre menzile ulaştırılması hedefleniyor. Ve Ayrıca MD9 electriCITY tipi otobüsünüde sergileyen Temsa, klima çalışır halde ve ortalama bir yolcu ağırlığıyla 230 kilometre menzile sahip.


Türk üreticiler arasında pazar da Anadolu Isuzu ve Temsa’dan, Koç grubu Otokar tecrübesi ile bir adım önde gidiyor ve ilk kez ve hatta elektrikli ve diğer yakıt seçeneklerini destekleyen üretilmiş araçlarla ilgili ciddi tecrübelerini paylaşarak dikkat çekiyor.Otokar.12 metrelik Otokar Kent E, göz alıcı LED lambaları kısaca çekici tasarımıyla büyülüyor Sırasıyla Mercedes Future Bus ve eCitaro gibi çizgilere sahip

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı uitp-otokar-e-kent-c-türk.jpeg
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER