Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Tam Yönetmelik

Tam Yönetmelik
14 Haziran 2018 - 0:39 'de eklendi ve 1978 kez görüntülendi.

ELİMİZDE bir sektör var, tam yönetmelik. Bir kanun çıkardık, tam yönetmelik. Üç federasyon var, ses çıkaran yok. Demedim mi size, tam yönetmelik.

 

25 Mayıs tarihli resmi gazete ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde birtakım değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, sektör için çok önemli, can alıcı konular üzerine. Basın ve medyada da küçük çaplı bir yankı uyandıran bu değişiklikleri biraz irdeleyerek, sektörün bu konuda genel bir bilgi ve fikir sahibi olmasını sağlamaya çalışalım.

 

Yönetmelikte D-2 belgesi ile ilgili bir kolaylık söz konusu, öncelikle. Sadece engelli ve diyaliz hastalarını taşımak için yapılan D-2 belgesi başvurularında bir otobüs dışında asgari kapasite şartı aranmayacak. Bu amaçla, sadece bir taşıtı bulunanlar için belge ücreti %75 indirimli olacak. Belgesiz taşımacılığın önüne geçmek için alınmış olumlu bir karar. Bir diğer yeni madde, D-2 ve B-2 belge sahiplerini ilgilendiren, oldukça önemli bir konuda. Bu konuda gerekli düzenlemenin çok önceleri yapılmış olması gerektiğini, bunun için ziyadesiyle geç kalındığını düşünüyorum. İlgili madde metni aynen şu şekilde; “Yetki belgesi sahipleri, yetki belgesi eki taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarını, taşıtın kayıtlı olduğu yetki belgesi kapsamı dışında ve/veya yetki belgesi olmayan gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetleri için kullandıramazlar. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 50 uyarma verilir. A1, B2 ve D2 yetki belgesi sahiplerinin, bu fıkrayı 1 takvim yılı içerisinde ikinci kez ihlal ettiklerinin tespiti halinde, taşıtın/taşıtların kayıtlı olduğu yetki belgesi iptal edilir. Bu fıkraya göre iptal edilen yetki belgesi sahiplerine, 2 yıl geçmeden aynı tür yetki belgesi düzenlenmez.” Bu değişiklik ile UBER tarzı yasal boşluklardan yararlanan yasadışı taşımaların azalması ve özellikle D-2 ve B-2 belgelerinde dönen kiralık belge rantının durdurulması hedeflenmiş. Çok doğru ve yerinde bir hamle olmakla birlikte, tekrar ediyorum, geç bile kalındı.

 

Yönetmelik değişikliği ile birlikte, kiralık taşıt ekleme ve taşıt kartı ile ilgili her türlü işlem artık e-devlet aracılığıyla yapılabilecek. Ayrıca yine e-devlet aracılığıyla her türlü belge verilebilecek. Bu da güzel bir gelişme. Taşıt kartı ücretleri ile ilgili de bir iyileştirme olsaydı çok daha iyi olurdu.

 

Sektörde hem D-1 hem D-2 sahibi ve iş akışına göre iki belge arasında sürekli araç değişikliği yapması gereken birçok işletmeci var. Her seferinde taşıt kartına 300 TL ödemek, zaten yüksek olan maliyetleri iyice artıran bir durum. Yönetmeliğe eklenen bir maddede, “Yetki belgesi eki taşıt belgesine kayıtlıyken herhangi bir sebeple düşümü yapılan ve başka bir yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilmeden aynı yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilen taşıtlar için, taşıt kartı ücretinin %20’si alınır.” şeklinde bir ibare var. Bu cümle biraz değiştirilerek; aynı yetki belgesi yerine, aynı taşımacıya ait yetki belgeleri diye düzenlenirse, bu sorun da bir nebze çözüme kavuşturulmuş olur.

 

Bir değişiklik daha var ki, amacını anlayabilmek hayli zor. Son yönetmelikle yürürlüğe giren, taşımacının yolcu ve sefer ile ilgili bilgileri U-ETDS üzerinden bakanlığa bildirme yükümlülüğü ile ilgili bir madde var, hatırlarsınız. Bu maddenin sektörce en çok konuşulan yanı insaf sınırını zorlayan cezai müeyyideleri. Nitekim geçiş süreci oluşturulması ve bu süreç dâhilinde 31.12.2019 tarihine kadar ceza uygulanmaması kararı ile sektör bugüne kadar bu konuda rahat hareket ediyordu. An itibariyle sektör o rahatlıktan ivedilikle çıkmalıdır. Yönetmelik değişikliğiyle geçiş süresi sonu 01.11.2018 olarak revize edildi. 01.11.2018 tarihi itibariyle U-ETDS üzerinden bildirim gerçekleştirmeyen firmalar yönetmelikte belirtilen cezalarla karşı karşıya kalacaklar.

 

Tüm bunlar olurken; sektör bir genel kuruldan öbürüne koşturmakta. Sektörümüze hayırlı olsun.

Etiketler :
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER