Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

Özkan Özkaymak Çalıştayı Değerlendirdi.

Özkan Özkaymak Çalıştayı Değerlendirdi.
21 Şubat 2017 - 18:14 'de eklendi ve 9459 kez görüntülendi.

 

Sektörün genç patronu Özkan Özkaymak  İstanbul’da düzenlenen  ‘’Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı” nı  Magazinulaşım’a değerlendirdi.

 

 

– Sektöre dair yapılan çalıştayı nasıl değerlendiriyorsunuz, bu yenilikler iç ve dış rekabetin yoğun yaşandığı ticaret ortamında nasıl sonuç alacak ?.

Sektör için bir şeyler yapılmak istenmesi, yapılması elbette güzel şeyler. Fakat ; yapılmak istenen şeylerin doğru zamanda doğru zemine oturtarak yapılması daha doğru olmalı eskinin  yerine yenisini ikame ederken aslına sadık kalınması ve ortak mutabakatla yapılması,sektörün bir kısmını değil  tamamını kapsaması lazım.

 

–  Belgelerin sadeleştirilmesi B,D,F konusun da düşünceniz nedir ?

 Birden fazla ama tanımı ve çizgileri net olan olması daha doğru.Her işletmenin ayrı ihtisaslaştığı hizmet verdiği ayrı bir alan var,bu alanlara göre bellegelerin ayrı ayrı tahsis edilmesi doğru fakat,bir aracın tek belgede yer alması bana göre mantıklı değil.Eğer firma yetki belgesi sartları yeterliliğe sahipse,ayrı ayrı belge alması ve aracın özmal ve gerçek koltuk kapasitesine ve statüsüne uygunluğu,şartları elveriyorsa neden birden fazla belgede kayıtlı olmasın ?

 

 – D1 D2  yetki belgesindeki Özmal taşıt oranlarının sayısı ve kiralık araçlar ?

 Bu sayı 1 özmal karşılık 5 kiralık araç olacaksa ki olmayacağını düşünüyorum,ruhsatlarında otobüs olarak görünen ama otobüsün faaliyetini yapmayan,46 koltuk sayısının altında olan midibüslerin dahil edilmemesi ve ya sözleşmeli araç şartının on’a (10) düşürülmesi gerekli.

 

 – Otogar dışında,hareket eden Orta Avrupa ve Asya, Balkanlar’a Kafkas ülkelerine çalışan ihtisaslaşan köklü firmalar ve otogar işletmeri var,kendilerine ait T belgesine sahip bunlarla ilgili,değişim ve tümünün tek bir çatı altında olması ?

 

 Bu firmalar ve ya işletmeler ülkemiz için önemli değer, bir zoru başarıyorlar,yolcu taşıyorlar ve Türkiye’ye gelen bavul ticareti yapan orta seviyedeki ticareti taşıyorlar ve bunlar adına emanetçilik dahi yapıyorlar bu önemli mesele,bunlara sahip çıkılmalı.

Tekelleşme olmadan bunlarla ortak bir yapılanma ve ya konsorsiyum yapılması gerektiğini düşünüyorum.

 

 – Özkaymak TCDD ile entegre yolcu taşımacılığı yapıyor,değişime yönelik benzer konularda öneriler var, mesela madde 14  ‘’ortak yolcu taşıma organizatörlüğü’’ bu konu hakkında düşünceniz ?

Amaç ne ?

Eğer amacının dışına çıkmaz ise tüm bölge ve firmaları kapsar ise güzel bir değişim olacağına inanıyorum.

 

 

 

 

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER