Türkiye  Ticari Araçlar İhtisaslaşmış İnteraktif Haber /Truck Bus Turkey

AB’den Yeni Karar ”Kabinler Büyüsün”

AB’den Yeni Karar ”Kabinler Büyüsün”
21 Şubat 2019 - 16:34 'de eklendi ve 3685 kez görüntülendi.

1991 yılında Renault AE’nin (nam’ı diğer Magnum) çekici piyasasında Fransız devrimi yapmasıyla, o yıllardan itibaren kamyon ve çekicilerde kabinlerin boyutları büyüdü. Bu yenilikler, ardından şasi ve kabinin süspansiyon konforu daha da arttırılarak ve şoförlerin sürüş ve yaşam alanını daha kullanışlı ve güvenli hale getirmek için bugüne kadar devam etti. Günümüzde çok sayıda teknolojik, elektronik yardımcılar ve güvenlik sistemleri ile kamyon ve çekici sınıfında yapılan yeniliklere bir yenisi daha eklenerek o yılların en iyi ferah tasarımı olmuştu.

2014 yılından bugüne, Alman Yol Güvenliği Konseyi’ndeki kamyon uzmanları kamyoncuların modası geçmiş, küp şeklindeki sürücü kabinleriyle ilgili şikayetlerini dinliyor. Uzmanlar ; ”Günümüzün kamyon kabinleri tüm yol kullanıcıları için bir güvenlik riski oluşturduğunu belirtiyordu. AB yönetmeliklerine göre kabinler maksimum 2,35 metre uzunluğa sahip olabiliyorlar, sürücüye gece boyunca neredeyse hiç uyuyacak alan sunmuyorlar ve hepsinden önemlisi bir kaza durumunda çok az korunma bölgesi sağlıyorlar. Görüş alanı sınırlı ve aerodinamikleri de zayıf.” Uzman Bente, “Mümkün olduğu kadar çabuk, daha iyi kabinlere ihtiyacımız var” demişti.

2014 yılında ertelenen kanun tekrar gündemde. Avrupa Birliği, uzun yol şoförlerinin daha güvenli ve rahat araçlar kullanması için, dinlenme ve uyku, sürüş ve görüş açıları gibi çeşitli alanlarda yaptığı araştırmalardan sonra bir reforma daha gitti. AB, Avrupa ülkeleri karayollarında daha aerodinamik, daha güvenli çekici ve kamyon kabinleri üretilmesi için, milletvekilleri ile ilgili yeni kanunu kabul etti. Günümüzde mevcut uzun kabinler azami 2.35 metre genişliğinde idi. Yapılan reformla birlikte 80 ila 90 santimetre arasında değişen uzunluk artışına izin verildi. Mevcut araçların piyasaya giriş tarihi ise 1 Eylül 2020 olacak.

”Yuvarlak Köşeli Kabinler, Daha Güvenli Araçlar”

Kargo ve Çevre – Kargo ve İklim Direktörü James Nix: “AB mevzuatı, onlarca yıldır kamyon üreticilerinin daha düzenli, daha yuvarlak kabinler üretmesini, güvenliği ve aerodinamiği engelliyor” dedi. “Bugünün kararı buna bir son veriyor ve gelecek yıldan itibaren önce yollarda daha yüksek yakıt verimliliği ve daha güvenli araçların olmasını sağlayacak.” dedi.

“Doğrudan Görüş”

21 Şubat’ta milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu’nun iç piyasa komitesi (IMCO) tarafından yapılan bir oylamada, Genel Güvenlik Yönetmeliğinde yeni kamyonlar ve çekiciler için ‘doğrudan görüş’ standardının getirilmesi amacıyla bir başka önemli reform üzerinde karar verdiler. Standartlar, bir kamyon kabinini çevreleyen alanı, sürücünün ayna veya kamera kullanmadan görmesi gereken, yani yayalar, bisikletliler ve sürücüleri korumak için güvenliği arttırması gerektiğini belirleyecek.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Ford-F-Vision-Elektro-Lkw-1024x597.jpg


SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER